четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Достъп до архивите: Животът на Мари и Карл Фон Клаузевиц

Достъп до архивите: Животът на Мари и Карл Фон Клаузевиц

Няма военен историк, който да не е изучавал книгата на Карл Фон Клаузевиц за войната, но Ваня Ефтимова Белинджър е първата, която пише за Мари, жената, която стои зад успехите на брилянтния военен стратег.

Българката получи достъп до архивите на немското семейство, оставило трайна следа във военната история.

Книгата ѝ пък бе представена за пръви път в престижен военен музей в Чикаго.

„Винаги съм имала интерес към историята. Но първите години, когато дойдох в Америка, бяха много трудни за мен – не можех да намеря себе си, не говорех добре английски, не можех да пиша за американски издания“, спомня си Ваня Белинджър.

Книгата ѝ разказва за времената след Френската революция и военния стратег  Карл Фон Клаузевиц,но с акцент върху живота на неговата съпруга – Мари, и важната ролята, която тя изиграва.

„Хора като Карл и Мари Фон Клаузевиц изведнъж са конфронтирани. Те живеят в неимоверно бурни времена, но в същото време непрекъснато дебатират и се опитват да осмислят какво се случва около тях. И в същото време – това е една невероятна любовна история“, допълва авторката.

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …