вторник , 28 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Българка, изживяла Възродителния процес: Когато ни натовариха, мислех, че ни водят на разстрел
Тодор Живков. Снимка: Архив
Тодор Живков. Снимка: Архив

Българка, изживяла Възродителния процес: Когато ни натовариха, мислех, че ни водят на разстрел

„Три пъти изживях принудителната смяна на имената(…) Когато ни натовариха на три камиона, за да ни изселват през нощта, мислех, че ни водят на разстрел. Изживяването беше такова, че не чувствах страх. Бяхме готови да умрем“. Това си спомня д-р Зейнеп Зафер, изживяла Възродителния процес, а сега е преподавател в Анкарския университет.

По думите ѝ смяната на имената е най-масовото и жестоко нарушаване на човешките права след кървавата разправа с опозицията. „За да избегнат болката от смяната на името, някои избраха самоубийството“, каза тя и даде за пример поета Мехмед Карахюсеинов.

Д-р Зафер разказа още, че след отказа за смяна на името ѝ тя влиза в затвора в Сливен за две години: „Стигнахме до затвор, тъй като не приехме смяната на имената и искахме да напуснем страната, за да информираме световната общественост какво се случва в България. Бяхме задържани в Букурещ и върнати. Последва процес. Бях осъдена на 2 години затвор. Бяхме група от 6 човека. Момичетата бяха осъдени на 2 години, момчетата на 2 години и 4 месеца. Бях в сливенския затвор. Запознах се с много млади жени и момичета, които се бяха противопоставили на това посегателство“.

На въпрос как е започнал живота си в Турция, д-р Зейнеп Зафер отговори: „Изгнанието е нещо много трудно. Трудно е да изоставиш родината и да започнеш да живееш на друго място“.

Цялата история на д-р Зафер гледайте във видеото.

 

Вижте също

XRISTO_IVANOV картинка

Христо Иванов: Този парламент е еднопеевски, с повече плесен и по-малко смокинови листа

Председателят на движение „Да, България“ Христо Иванов гостува в студиото на еМисия България ден след …