вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Българка от Виена за това как гласуването по пощата би повлияло вота у нас

Българка от Виена за това как гласуването по пощата би повлияло вота у нас

Дистанционното гласуване, като това по пощата, не е само в полза на българите в чужбина, то е в полза и на големи групи в страната, убедена е българката Паулина Владимирова от Виена.

Тя е направила малка сметка за това колко може да се промени вота в България, ако можехме да гласуваме по пощата, както това стана на последните президентски избори в Австрия. Тогава гласуването по този начин реши с малка преднина крайния резултат в полза на проевропейския кандидат Александър Ван дер Белен от партията на зелените.

Гласуването по пощата е начин на дистанционно гласуване, който е все по-предпочитан в Австрия, защото е по-удобен, като по този начин са гласували рекорден брой граждани, а цели 900 хил. са поискали да им бъде изпратена такава бюлетина, отбеляза Владимирова.

Според нейните изчисления, ако в България гласуват дистанционно дори само 5% (в Австрия те са над 15%), това би означавало 300 хил. допълнителни гласа.

Методите на гласуване са само инструмент, с който всеки може да намери начин да злоупотреби, ако реши, така както може да убиеш човек с превозните средства, коментира тя.

Как преминаха изборите в Австрия, как се осъществява гласуването по поща и би ли решило проблем отнемането на двойното гражданство, както това предложи проф. Огнян Герджиков – чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …