петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Българка от Солун за евакуираните в областта бежанци от Идомени

Българка от Солун за евакуираните в областта бежанци от Идомени

Около 3700 бежанци са евакуирани от импровизирания лагер край Идомени в областта около Солун, като са настанени във фабрики, складове и други помещения, затворени заради кризата и отдавани под наем от собствениците им.

Това разказа в еМисия България българката Мариана Цакова, която живее в Солун.

Тя уточни, че информацията достига до хората значително филтрирана от държавните медии, а журналисти не са допускани на място, като са активирани и стотици полицаи. Самата Цакова има собствени наблюдения за случващото се, като се информира и от отделни по-критични сайтове.

По думите й сред местните хора, както и местната управа и кметове на околни общини, които не са участвали във вземането на това решение, има сериозно недоволство и притеснение.

Най-големите опасения на жителите на Солун са от плъзването на болести и зарази, още повече във все по-горещото време, тъй като въпросните места, където са настанени бежанците, са буквално на една ръка разстояния и в тях няма необходимите санитарни и хигиенни условия, разказа българката.

По думите й самите собственици на тези имоти са били изкушени от големите наеми, плащани от държавата, които се явяват компенсация за фалиралия им бизнес. Кметовете са се обърнали към тях с призив да не ги дават под наем.

Съществуват много неясноти и въпроси особено по отношение на бройката на бежанците и това какво се е случило с останалите, отбеляза още Мариана Цакова. Това ли са всички от тях – чуйте целия й коментар:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …