петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Българка от Синсинати: Как се запазва идентичността в малки български общности

Българка от Синсинати: Как се запазва идентичността в малки български общности

Как се съхранява идентичността сред по-малките български общности в Америка – разказа в еМисия България Димитрина Партридж, която живее в Синсинати.

Там няма много българи, но общността е сплотена.

„Ние сме около 150 – 200 души. Защото сме малко, общите неща са повече, отколкото различията ни, а и работим за това сплотяване“, сподели българката.

Тя е председател на Българсската асоциация в Синсинати, към която има училише и танцов състав „Синсинатска Китка“. Преди месеци сънародниците ни представиха България на световен културен фестивал в Природонаучния музей на Синсинати.

„Нашата емиграция е от сравнително млади хора, специалисти. Затова те лесно намират своето икономическо и социално интегриране. Но остава емоционалният проблем“, разказа още Димитрина Партридж.

Сънародничката ни е и от активните българи зад граница, които се стремят към запазване на гражданските си права в чужбина. Тя бе в основата на събиране на подписи за откриване на секции за референдума за електорнно гласуване, а сега е защитницница на правото на българите извън родината да гласуват.

„Оказва се, че едно правителство, за което ние сме гласували, фактически казват: „Не ни интересува, че гласувахте за нас. По-добре да ви вземем правата“. На какво основание е това“, запита българката.

Вижте целия разговор с нея във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …