вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Българка от Австралия: Ще трябва да пътувам 4000 км, за да гласувам

Българка от Австралия: Ще трябва да пътувам 4000 км, за да гласувам

Най-близкото посолство, в което мога да гласувам, е на 4000 км от град Пърт – в Канбера, разказа в еМисия България българката Силвия Лозева, която живее в Австралия и в момента е у нас.

Тя коментира скандалните промени в Изборния кодекс, като заяви, че българите в Австралия и Нова Зеландия, които гласуват, са силно разтревожени от тях.

Канбера е просто един град столица, който рядко бива посещаван за каквото и да било, и ако човек отиде там, то ще е само за гласуването, обяснява Силвия във връзка с решението гласуването да става само в дипломатически и консулски представителства в чужбина.

Тя припомня, че е била сред доброволците, създали избирателна секция в Пърт за последните избори.

„Бих помолила българските политици за един процес на консултация с хората, които ще бъдат засегнати най-много от тези изборни промени, след който да има вземане на решение с консенсус. Нека не превръщаме правата на всеки българин по чл. 26 от Конституцията в политически футбол“.

Българите в чужбина не са отделна категория, нека гледаме на тях като на цялостна българска общност, която принадлежи на България, призовава Силвия Лозева.

Тя припомня, че освен най-големите инвеститори в страната ни, сънародниците ни зад граница имат и огромен социален принос – със създаването на български училища, фолклорни състави, културни средища и т.н.

Самата Силвия е преподавател в българското училище в Пърт, както и активист за създаването на българско консулство в града, където към момента живеят 500 българи.

Организирането на консулски ден за такива услуги в Пърт не е идеалният вариант, ние искаме постоянно консулство на много по-ниска цена, като предлагаме изключително образовани хора от нашите среди със съответното образование за такава дейност, заключава Силвия Лозева.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …