петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Българка от Австралия: Нулевата толерантност към бежанците тук е реалност

Българка от Австралия: Нулевата толерантност към бежанците тук е реалност

Политиката на нулева толерантност към бежанците в Австралия е реалност, която вече се приема за даденост, потвърди нашата сънародничка Силвия Лозева, която се включи от Пърт и коментира репортаж за начина, по който страната се справя с т.нар. „хора в лодки“.

За жалост всичко това е вярно, каза тя по повод факта, че търсещите убежище в Австралия нямат право да пристигат с лодки и биват арестувани и пренасочвани към острови в Тихия океан. Съществуват дори данни, че самите власти са плащали на каналджии, които да спират и връщат идващите.

Австралия създаде и мащабна филмова продукция, която разказва за рисковете и трудностите, които срещат афганистански бежанци, преминаващи океана, чиято идея е да служи възпиращо на подобни намерения. Афганистанците са втората най-голяма група търсещи убежище на континента след сирийците.

Лозева разказа и за лагерите в Папуа Нова Гвинея и Науру, където се препращат бежанците и където по думите й се извършват сериозни нарушения на човешките права.

„Очевидци разказват, че условията са стъписващи – сексуални насилия, измъчвани хора, хора, които се самоубиват или се опитват да избягат. Има и други, които просто живеят там толкова години, че вече са неспособни да се адаптират другаде.

Най-тъжното е, че тези лагери се държат от частни компании, които гонят печалба и са свързани с правителството“, разказа тя.

За нулевата толерантност говорят и данните: през 2013 г. около 300 лодки са достигнали Австралия, а през 2014 г. – само една.

По думите на Лозева единствено една от партиите в страната – на зелените, и неправителствените хуманитарни и религиозни организации се опитват да работят срещу тази политика.

Вижте какво още разказа тя и гледайте репортажа:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …