сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / България в обектива и в сърцето на Тимъти Алън

България в обектива и в сърцето на Тимъти Алън

Баба Стоянка е на 84 години, живее сама в малко село в Огражден планина. „Кажи на всички, на които покажеш снимката, че името ми е баба Стоянка“, помолила тя, когато застанала пред обектива на световно признатия британски фотограф Тимъти Алън.

Седмица по-късно снимката е видяна 460 000 пъти само във Фейсбук, разказа той пред BiT в София през януари, в края на третото си пътешествие в България. „Съвсем откровено признавам, че тя наистина ми каза това, не съм го измислил. Тя е възрастна жена, която има такава представа за снимките, за това какво е фотографията. За нея снимката задължително е парче хартия. Първото нещо, което ми показа, когато влязохме при нея, преди дори да поговорим, беше снимка на баща ѝ и дядо ѝ. Тя показа, че това е нещо изключително ценно за нея. Затова, когато я снимах, разбрах, че помоли, ако покажа нейната снимка на някого, да обясня коя е тя”, допълни Алън.

Световно признатият британски фотограф бе в България за трети път – снима филм, за който не разкри никакви подробности. По пътя запечатва местните обичаи за януарските празници Ивановден и Бабинден, както и моменти от живота на българи високо в планините.

„Не можах да се сдържа да ги снимам, защото бяха просто страхотни! Ако трябва да бъда откровен, не очаквах толкова голям интерес към снимките от страна на българи. По принцип имам сравнително много последователи в социалните мрежи, но не чак толкова от България, или поне не смятах така преди, но сега изглежда са се увеличили многократно. Статистиката на страницата ми показва, че на първо място очевидно е Америка, но сега на второ място е България“, обясни фотографът.

Тимъти Алън има специално отношение към България. Зарича се да се върне тук преди четири години. Тогава с помощта на българския фотограф Александър Иванов направи впечатляващите фотографии на Бузлуджа, които обиколиха света.

Дълги години Тимъти Алън работи като фоторепортер за британския вестник Индипендънт. Днес не харесва определението документалист. Той твърди, че кадрите му представят субективен поглед към света – а според него светът е красив и шарен.

Сега погледът му е отправен към Монголия. Там той се връща многократно, този път за да снима миграцията на номадите. В България също ще се върне – през лятото с цялото си семейство.

[KGVID]http://cdn1.bitelevision.com/upload/2016/01/26/EM_TIM_ALEN_S_NADPISI.webm[/KGVID]

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …