понеделник , 19 ноември 2018
Начало / Код 11-13 / България ще бъде осъдена в Страсбург да върне „царските имоти“ – според юристи законът е на страната на Сакскобургготски

България ще бъде осъдена в Страсбург да върне „царските имоти“ – според юристи законът е на страната на Сакскобургготски

България ще бъде осъдена в Страсбург да върне „царските имоти“ на Симеон Сакскобургготски и да му плати милиони обезщетение. Тази теза защитиха в ефира на КОД 11-13 адв. Михаил Екимджиев – председател „Асоциация за европейска интеграция“, Минчо Спасов – юрист и бивш депутат от НДСВ и адвокат Александър Пелев.

„Ако държавата ни е правова, тя трябва да изпълни собственото си решение от 2009 година, че мораториум се налага до издаването на закон. Оказва се, че г-жа Цачева, която тогава беше председател на парламента, сега казва, че няма да го направи – все едно това е друга държава и парламент. За това царското семейство има реален шанс да спечели делото в Страсбург. След като през 1998 година е отменена конфискацията на „царските имоти“, правоимащите ги притежават“, посочи адв. Михаил Екимджиев.

Според адвокат Александър Пелев Симеон Сакскобургготски има реален шанс да си върне имотите, защото е инвестирал в тях и е повишил значително цената им.

„От експертен, този проблем се превърна в политическа. Вместо да говорим за точната наука, партиите започнаха да си играят игрички. Този казус започна от Яни Янев – той наложи този мораториум. Това е директно нарушение на мирното ползване на собственост. Тези дела в Страсбург държавата ще ги загуби“, категоричен беше Пелев.

„ВМРО омекнаха по тази декларация, те поставиха едно „ако“- ако не се обсъди с нас. Единствения закон, по който се съди в Старсбург е Лисабонския договор за правата на човека, който ние сме приели“, допълни Минчо Спасов.

Експертите посочиха, че държавата е платила 2,5 млн лева за адвокатски хонорари по делата с „царските имоти“ и има съмнения, че адвокатските кантори са избрани без обществена поръчка. Подробности, вижте във видеото. Още от КОД 11-13 – ТУК.

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …

Един коментар

  1. Добрева

    КАКВО ЗНАЧИ ДА ВЪРНЕ ? ВРЪЩАШ НЕЩО, КОЕТО Е БИЛО НЕГОВО, А ТО ВИНАГИ Е БИЛО ДЪРЖАВНО ! ЗАЩО ПОДКОВАВАТЕ НАРОДА ЗА ТОВА, КОЕТО ЩЕ ИЗВЪРШИ ВЛАСТТА И КОЕТО Е НЕЗАКОННО ?