неделя , 21 януари 2018
Начало / Предавания / еМисия България / България се среща за първи път с нецензурираните версии на словото на Джак Керуак

България се среща за първи път с нецензурираните версии на словото на Джак Керуак

„Пътят е свобода, свободата е път“, пише Джак Керуак преди повече от 60 години. Думите му са все така актуални и днес.

Издателство „Парадокс“ ще издаде седем тома на най-ценното от бийт идола, а България ще се срещне за първи път с нецензурираните версии на словото на Керуак. В първия том, който от дни е на пазара, се съдържат романите „По пътя“ (с нов превод) и „Бродягите на Дхарма“.

В еМисия България разговаряхме с Доротея Монова от издателство „Парадокс“.

„Има сериозна издателска амбиция. Искаме да покажем реалното лице на Керуак, както пише в уводните думи към първия том – Керуак: от клишето към канона. Толкова години българският читател възприема Керуак като клише и дори негови трайни почитатели не знаят, че той е написал повече от един роман, а той има огромно творчество“, коментира Монова.

Тя посочи, че идеята за пътя не е нова в литературата, като Джак Керуак не прави изключение, но влага нещо по-различно в идеята.

„Нашето поколението от 80те години възприе идеята по определен начин – най-малкото като лудия копнеж по пътуването на стоп из страната“, категорична е Монова.

Тя изтъкна, че е интересно как младите хора ще прочетат Керуак.

Вижте също

Подпалиха колата на екоактивиста Петко Петков в Стара Загора. Кой и защо стои зад това?

Днес стана ясно, че снощи е била подпалена колата на екоактивиста Петко Петков от Стара …