вторник , 22 май 2018
Начало / Новини / България с рекордни разходи за полиция сред страните от ЕС. И още новини в късната емисия на 16 август

България с рекордни разходи за полиция сред страните от ЕС. И още новини в късната емисия на 16 август

България е страната в Европейския съюз, която отделя най-висок процент от държавните си пари за органите на реда, показват данни на Евростат. Страната ни дава цели 2.8% процента от брутния си вътрешен продукт за полицията.

След нас в класацията са Словакия с 2.4 на сто, а на трето място се нарежда Румъния с 2.3%. Над средата за ЕС са още Полша, Хърватия, Португалия, Унгария, Гърция, Великобритания, Латвия, Испания и Италия, показват данните за 2015 г.

В същото време обаче България е на дъното на европейската класация по разходи за сигурност на глава от населението – едва 173 евро, при среден показател за общността 507 евро на човек. Данните от 2015 г. нареждат страната ни на осмо място в света по брой полицаи на глава от населението, заради което неправителствени организации често определят България като полицейска държава.

От ГЕРБ припознаха средонощните акции на вицепремиера Валери Симеонов в Слънчев бряг за правителствена политика, докато над 600 души излязоха на протест срещу действията му. Собственици на нощни заведения и работници настояха за оставката на Симеонов и се заканиха, че демонстрациите им ще продължат.

Агенция „Пътна инфраструктура“ отвори шестте оферти за ТОЛ системата за автомобили, които тежат повече от три тона и половина. Всички кандидати, които са подали оферти за обществените поръчки, са били одобрени. Репортерът ни Цветин Филипов с повече по темата.

Малко над милион и половина лева допълнително за стипендии ще получат общините от бюджета на Министерството на образованието. Решението бе взето на днешното правителствено заседание, а средствата са разпределени на база на постигнатото от общинските училища на матурите по български език и математика. Целта – да се стимулират най-добре представилите се учебни заведения.

Без проверки по границата с Ирландия след Брекзит. Това ще е един от основните приоритети на Великобритания по време на преговорите с ЕС. А Северна Ирландия ще остане единствената сухопътна граница със Съюза. Повече в репортажа на международния ни редактор Ирина Иванова.

Вижте подробности по всички новини до този час на деня в цялата ни късна емисия!

Още от новините на Би Ай Ти, вижте ТУК.

Вижте също

Над 100 души получиха доживотни присъди за участие в опита за преврат в Турция

Съдът в турския град Измир издаде окончателни присъди на 137 души за опита за преврат …