събота , 18 ноември 2017
Начало / Новини / България с рекордни разходи за полиция сред страните от ЕС. И още новини в късната емисия на 16 август

България с рекордни разходи за полиция сред страните от ЕС. И още новини в късната емисия на 16 август

България е страната в Европейския съюз, която отделя най-висок процент от държавните си пари за органите на реда, показват данни на Евростат. Страната ни дава цели 2.8% процента от брутния си вътрешен продукт за полицията.

След нас в класацията са Словакия с 2.4 на сто, а на трето място се нарежда Румъния с 2.3%. Над средата за ЕС са още Полша, Хърватия, Португалия, Унгария, Гърция, Великобритания, Латвия, Испания и Италия, показват данните за 2015 г.

В същото време обаче България е на дъното на европейската класация по разходи за сигурност на глава от населението – едва 173 евро, при среден показател за общността 507 евро на човек. Данните от 2015 г. нареждат страната ни на осмо място в света по брой полицаи на глава от населението, заради което неправителствени организации често определят България като полицейска държава.

От ГЕРБ припознаха средонощните акции на вицепремиера Валери Симеонов в Слънчев бряг за правителствена политика, докато над 600 души излязоха на протест срещу действията му. Собственици на нощни заведения и работници настояха за оставката на Симеонов и се заканиха, че демонстрациите им ще продължат.

Агенция „Пътна инфраструктура“ отвори шестте оферти за ТОЛ системата за автомобили, които тежат повече от три тона и половина. Всички кандидати, които са подали оферти за обществените поръчки, са били одобрени. Репортерът ни Цветин Филипов с повече по темата.

Малко над милион и половина лева допълнително за стипендии ще получат общините от бюджета на Министерството на образованието. Решението бе взето на днешното правителствено заседание, а средствата са разпределени на база на постигнатото от общинските училища на матурите по български език и математика. Целта – да се стимулират най-добре представилите се учебни заведения.

Без проверки по границата с Ирландия след Брекзит. Това ще е един от основните приоритети на Великобритания по време на преговорите с ЕС. А Северна Ирландия ще остане единствената сухопътна граница със Съюза. Повече в репортажа на международния ни редактор Ирина Иванова.

Вижте подробности по всички новини до този час на деня в цялата ни късна емисия!

Още от новините на Би Ай Ти, вижте ТУК.

Вижте също

Спасиха уникална колекция златни накити от иманяри

Полицаи от Казанлък спасиха от иманяри уникална колекция златни бижута и монети. На находката униформените …