четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Жива връзка / България рискува нови санкции от ЕК заради неправомерна помощ в енергетиката

България рискува нови санкции от ЕК заради неправомерна помощ в енергетиката

България рискува нови санкции от Европейската комисия заради използването на неправомерна помощ в енергетиката. Това може да стане факт, след като международната екоорганизация за правна помощ ClientEarth подаде жалба до ЕК с искане да бъде направена проверка на държавната помощ, дадена на част от електроцентралите, които работят на въглища.

„Те са направили доста задълбочено правно проучване и са открили системни нарушения по отношение на изпълнението на ангажименти и отстъпки, които са направени за работата на български електроцентрали, в замяна на които електроцентралите е трябвало да направят екологични подобрения. За голяма част от подобренията следа няма, докато електроцентралите са си получили пълното количество емисионни квоти, с които да оперират“, обясни екологът Генади Кондарев,координатор „За Земята – приятели на Земята“.

Той посочи, че жалбата се фокусира към няколко електроцентрали, които са системни нарушители,сред които ТЕЦ „Бобов дол“ и „Брикел“.

„В съобщението са споменати 4 централи, но ако ЕК започне проверка, то тя ще разследва всички централи и да открие други нарушители. Колегите от ClientEarth са открили разминавания между това, което трябва да правят централите, и това, което са направили. Установили са, че няма и адекватен контрол от страна на държавата, която трябва да следи за изпълнението на Националния план за инвестиции“, коментира Теодора Стоянова, експерт от „Грийнпийс – България“.

„Може би с изключение на Румъния, ние сме най-фрапантният случай на подобни фрапантни нарушения и то нарушения не само на екологичното законодателство, но и свързани с нарушаване на човешките права. Защото говорим за сериозно замърсяване в съответните места, където хората наистина страдат“, категоричен е Генади Кондарев.

Целия разговор с двамата еколози можете да видите във видеото:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …