сряда , 17 октомври 2018
Начало / Хайд Парк / България през очите на DW: Бедност, корупция и мутри

България през очите на DW: Бедност, корупция и мутри

В края на миналата година британския вестник „Гардиън“ излезе с обширна статия посветена на страната ни – „Облаци от корупция висят на България, докато поема председателството на ЕС“. Примерът им беше последван и от други световни медии, които обърнаха внимание на „най-корумпираната и най-бедна“ страна в европейското семейство. Това ли е реалният имидж на страната ни и какво се очаква от България през следващите 6 месеца – отговорите потърси журналистът на Би Ай Ти Ивайло Везенков от главният редактор на „Дойче веле“ Александър Андреев.

„Различните измервания на корупцията, най-вече на „Трансперанси интернешанъл“, поставят България на последно място сред държавите от ЕС. В съседна Румъния, с която България обикновено се сравнява, все пак постигна нещо в борбата с корупцията, изправяйки редица политици пред съда. За този имидж на България има и една субективна причина – част от чуждестранните журналисти поемат клишето „най-бедната и най-корумпираната“, без да го подлагат на сериозна журналистическа проверка. По-лошото е, че ако го подложат и то се потвърди, те правят следващата задължителна крачка – да потърсят и положителната страна“, каза Андреев.

Журналистът на немското издание „Дойче веле“ допълни, че образът на България в навечерието на европредседателството е лош. Причина за това обаче не са само публикациите в медиите.

„Критиките към държавата са основателни, освен корупцията, проблем е и мутризацията на обществото, демографския проблем, изтичането на мозъци, проблемите в здравеопазването и образование, национализма, омразата към ромите, бруталното отношение към бежанците. Като светъл лъч могат да се отбележат констатациите за възхода на българската икономика, нарастването на доходите и стабилните държавни финанси“, посочи Андреев.

Какви други проблеми има България според европейските медии – вижте във видеото.

Вижте също

Татяна Дончева: Акцията срещу кмета на Септември е продуктово позициониране на новия антикорупционен орган. Гейското лоби в България е достатъчно мощно, за да прокара Истанбулската конвенция

Защо акцията на спецпрокуратурата срещу кмета на Септември Марин Рачев беше толкова грандиозна? На този …