понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / България – първото вдъхновение за „Глобалната ферма“ на Кортни Гера

България – първото вдъхновение за „Глобалната ферма“ на Кортни Гера

Една американка, която обича да заравя пръсти в меката земя, гледа растенията с удивление и иска да познава животните, от чието мляко се прави любимото ѝ сирене, избра България за първа спирка от „Глобалната ферма“. Кортни Гeра изследва практиките на традиционното земеделие и прехраната в различни общества.

„България е идеалното място за подобен документален филм, защото държавата, от една страна, все още разчита на древните традиционни методи за отглеждане на растения. Тук има баби, стари фермери, производители на млечни продукти, на които знанието е било предадено, от поколение на поколение. Те познават древните техники и наистина въплъщават мъдростта на храната. От друга страна, новото поколение се движи с милион километра в час. Това модерно поколение разчита на една хранителна система, която се разраства по-бързо, отколкото някога сме смятали, че би било възможно. Тези възрастни хора имат ключова роля – да запазят земеделските техники, да ги споделят с младите и заедно да сътворят магията. Хората могат да преценят какво е добро, какво е ефективно и какво ги прави по-здрави. Въпросът е как да ползваме знанието на възрастните и творческите идеи на младите умове да изобретим нещо, да открием система или да преобразим вече съществуваща система, така че тя да е полезна за всички, да е полезна в съвременния начин на живот, за нашите тела, за обществата, които се разрастват. Старите хора тук наистина пазят информация, която ще се загуби, ако не се борим да я запазим. Това е една от големите теми в този документален филм – хората трябва да съхраняват, докато се развиват“, сподели Кортни Гера пред BiT.

Тя се занимава със земеделие в градски условия – превръща в богати градини и най-негостоприемни бетонни кътчета в Лос Анджелис. „Това е забавната страна на градското земеделие. Имаш възможност да си сложиш творческите очила и да погледнеш с други очи на едно пространство. С моя опит с работата с почва, с хидропоника и системи за вертикално отглеждане търся подходящи начини за отглеждане на култури на покрив, на фасадата на някоя сграда или в малко пространство на детска площадка. На такива места обикновено прилагаме техниките за градско земеделие“, обясни още Кортни.

Зад страстта на Кортни към градското земеделие стои философията за чиста храна. Според нея пътят на храната от фермата до масата трябва да е известен и възможно най-кратък.

Градският фермер от космополитния Лос Анджелис събира много полезен опит от обиколката си из малките села и региони с традиционно земеделие в България, докато снима документалния си филм „Глобалната ферма“. „Първото, което ми хрумва, е посещението в една ферма за органични продукти, на около два часа път от София. Беше средна по-големина ферма, в която много успешно прилагаха модела за редуване на посевите, за да не изтощават почвата, като отглеждат една и съща култура непрекъснато. Някои растения изсмукват определени вещества от почвата, други пък я насищат с определени вещества. В тази ферма редуваха такива култури – много добре прилагаха така нареченото сеитбообращение. Освен това там голяма част от обработването на почвата се извършва на ръка, а не с тежката техника, която невинаги е най-добра за почвата – стъпква я и разрушава естествения живот, който вирее в нея. Тези хора се гордееха много с това, че работят с ръце с помощта на осъвременени стари инструменти. Там научих наистина чудесни техники от един много опитен земеделец“, сподели фермерката от Лос Анджелис.

Сред многото продукти и вкусове, които Кортни Гера е включила във филма си за България, има един, който надминава всички. „Сиренето 🙂 Сиренето, киселото мляко, млечните продукти – толкова бяха вкусни! Сиренето не е нищо друго освен израз на преживяванията на кравата – с какво се храни, какъв живот живее, как се дои, на целия този процес. Понеже ние посетихме една определена ферма, чиято собственичката се гордееше изключително много с отглеждането на своите животни, аз опитах едно от най-вкусните сирена, които някога съм опитвала, както и най-вкусното кисело мляко. Тези продукти са изражение на почвата, на земята, на климата тук. Тази страна е много красива. В края на краищата се надявам хората в България да гледат този филм и да се гордеят със страната си, да се гордеят с това, че тук има чудесни стопани, които произвеждат чудесни продукти. Селското стопанство наистина е гръбнакът на тази страна“, категорична бе Кортни Гера.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …