петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / България отстрани – погледът на френския посланик

България отстрани – погледът на френския посланик

Понякога, за да направиш грандиозни реформи, са нужни малки стъпки.

Това коментира френският посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан. Той беше гост в рубриката на журналиста Полина Паунова в еМисия България.

Посланикът е категоричен, че съдебната реформа в България не е на първите страници на вестниците, но това не означава, че страните от Европейския съюз не очакват тя да бъде направена.

„Ние наблюдаваме и очакваме да има резултати“, допълни той.

По думите му съдии, които са корумпирани, се случва да продължават дейността си, защото има неработещи институции.

„Това значи, че има проблем в органите, които трябва да контролират дейността на магистратите“, каза още дьо Кабан.

Според него може да се надяваме, че нещата ще се подобрят, като това ще се случи лека-полека, защото не може да разчитаме само на един закон, а и на прилагането му.

Попитан защо гният ябълките в съдебната ни система, френският посланик отговори, че е трудно се каже кое е най-притеснителното и затова очаква много от оценката на прокурорите от различни страни на ЕС, които ще разгледат професионално нещата в прокуратурата, в която, например, доста години не е имало промени. По думите му центализацията в прокуратурата е модел, наследен от комунизма.

Запитан дали вярва, че депутатът Делян Пеевкси напуска страната и дали това не е отново задкулисно, дьо Кабан посочи, че не може да каже дали той си тръгва или все още е влиятелен, защото „нещата, които са зад кулисите, не се виждат, такава е дефиницията“.

По повод оставката на правосъдния министър Христо Иванов, посланикът каза, че е било ясно, че ще напусне правителството, ако не се случи реформата така, както я вижда.

„Това беше пред-кулисие“, допълни той.

Френският посланик коментира и сагата около Изборния кодекс. Той каза, че се създава впечатление, че има 2 вида граждани – такива, които са истински, и такива, които живеят в чужбина или имат двойно гражданство.

„Живея с една от вашите съгражданки, която е и французойка, но това не я прави и по-малко българка“, каза дьо Кабан

Целия разговор можете да видите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …