петък , 20 юли 2018
Начало / Жива връзка / България, обикната през перото на американските писатели

България, обикната през перото на американските писатели

„България през перото и сърцето на Америка“ – това е темата на дискусия, която днес ще се проведе в „Американ корнър“ на Софийската градска библиотека от 18,30 ч.

Подробности за нея в „Жива връзка“ разказа Татяна Калканова, директор на Центъра за развитие на човешките ресурси.

За сподели, че за нея това е лично преживяване, тъй като преди много години, като стипендиант на „Флубрайт“, в библиотеката на Харвард попада на тези изключителни книги, които я изумяват с невероятния образ на България, разкрит в тях.

Първата книга се появява 1914 г. от Уил Мънро и е описателна – за историята, традициите, обичаите, за българската литература и изкуство. Той е посветил и глава на София, която описва като „красивата столица на новото царство“, като прекрасен и модерен град.

Във всички тези книги има невероятна любов, отбеляза Калканова, като зачете и пасажи от някои от тях.

Последната от тях е от 2006 г., а автор е посланик Хю Кенет Хил (1991-1993 г.). Той казва, че тези три години са най-хубавите в живота му.

Вижте цялото интервю с Татяна Калканова:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …

Един коментар

  1. Последната доста известна американска книга, в която действието се развива в България, е гей-романът „Това което ти принадлежи“ (What belongs to you) от Garth Greenwell, обявена за една от най-добрите книги на миналата година от The New York Times и The Guardian.