сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / България на най-голямото туристическо изложение в света

България на най-голямото туристическо изложение в света

Най-голямото световно туристическо изложение за професионалисти и масова публика ITB Берлин започна вчера. В германската столица се събират над 10 хил. професионални компании от 187 държави в света.

В 50-тото юбилейно издание участва и България – повод да разговаряме за него и за българския туризъм със Соня Алексиева, ПР експерт и преподавател в НБУ.

Страната ни е представена на щанд от близо 500 кв.м, участват седем общини и 44 фирми. България бе и сред осемте държави, получили покана за лекторско място на министерската среща в рамките на изложението. Тема на дискусията бе „Нови бизнес модели в дигиталния свят“.

Според Алексиева българският туризъм има силни шансове, особено след отлива на туристи от други популярни дестинации миналата година, като например Турция.

Българският туризъм не е само летен и зимен, мъчим се да променим визията на традиционния с алтернативи като културен, кулинарен, винен, селски, приключенски, спа, уелнес туризъм, казва тя.

Около 70% от добрата база на България е по Черноморието, но защо да не надградим това, например почиващите около Бургас да посещават Жеравна, дава пример Алексиева.

На въпрос дали бутафорните проекти и събарянето на културни паметници, предизвикали силно обществено недоволство, се отразяват на културния туризъм у нас, тя отговори, че в крайна сметка няма как да оцелеят всички сгради и че държавата не може да спаси всичко, като даде пример със случилото се в Палмира.

В интернет обаче всичко може да се коментира, да се правят подписки, да се активизират гражданите, да се организират протести срещу бутафориите, посочи Алексиева, според която те са погълнали европейски средства, които са могли да бъдат насочени другаде.

По думите й профилът на хората, които идват на културен туризъм у нас, обикновено е: високообразовани, капризни (в добрия смисъл на думата), любопитни, способни да оценяват уникалността на културата ни. Но тези хора са и по-чувствителни и винаги забелязват и тъжните неща, отбелязва Алексиева.
Вижте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …