събота , 29 април 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Жива връзка / България на най-големия форум за детски книги в света
_MG_2990

България на най-големия форум за детски книги в света

Чудни същества от всякакви въображаеми светове населиха Конгресния център в Болоня за четири дни в началото на април. В 54-тото издание на Панаира на детската книга участваха 1300 изложители от 75 държави, включително България. Каталогът на страната е издаден от Националния център за книгата. Негов съставител е Валентина Стоева, председател на фондация „Детски книги“. „Това е много малка част от всичко, което имаме на нашия пазар и което е много качествено и може да бъде показано навън. Всъщност каталозите са само една отправна точка“, обясни тя пред Би Ай Ти.

Българските книги бяха изложени в международната издателска зона с подкрепата на италианската търговска камара. „Надявам се обаче, че това ще се промени, защото това е най-големият форум за детска литература и ако ние не присъстваме на него, означава, че всъщност България не прави нищо, така че наистина се надявам следващите години да си имаме собствен български щанд“, допълни Валентина Стоева. Щандовете на съседни държави като Румъния и Турция бяха подкрепени от културните министерства, а на Гърция – от Съюза на писателите, например.

Панаирът в Болоня е възможност за намиране на чуждестранни издатели, за срещи с автори и илюстратори, за запознаване с най-новите тенденции в детската литература. Къде обаче се намират българските детски книги на световната сцена – вижте в репортажа на Десислава Микова.

Вижте също

OPERA

За операта с любов, говори световният баритон Кирил Манолов

Тази вечер в зала „България“ Софийската филхармония представя концерт, посветен на Пучини. Сред изпълнителите е …