понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / България и още 11 страни с жълт картон срещу промени за командироване на работници в ЕС

България и още 11 страни с жълт картон срещу промени за командироване на работници в ЕС

България и още 10 страни блокираха европейска директива, която засяга правата на командированите работници в рамките на ЕС. Става дума за хората, които са наемани в една страна членка, за да работят в друга, обяснява от Брюксел кореспондентът ни Йовка Димитрова.

В полунощ изтече срокът, в който националните парламенти в 28-те страни членки на ЕС трябваше да дадат коментари по предложените от Европейската комисия промени в директивата за командированите работници, която урежда трудовите им права. Заради възраженията, сега ЕК трябва да преработи предложението си.

Това е изключително рядка процедура, към която се посяга при голямо недоволство към европейско законодателство, отбеляза Димитрова, според която съпротивата е огромна, като практически всички страни от Централна и Източна Европа, с изключение на Словения, се обявяват против. Междувременно промените са приоритет на страни като Холандия и Белгия, който смятат, че чрез тях ще бъде ограничен социалния дъмпинг.

ЕК предлага командированите в друга страна работници да получават местната средна заплата, както и различни социални добавки в приемащата страна.

В момента работодателите – например българска строителна компания подизпълнител, чиито служители отиват да работят в Германия – им плащат местна заплата и осигуровки у нас, а в случая с България заплащането е най-ниското в ЕС.

На пръв мярката ще позволи на българите да получават заплати като германци, но тези 11 държави имат друга гледна точка – ако се изравнят условията, работодателите в Централна и Източна ще изгубят конкурентното си предимство на пазара.

В тази дилема българският парламент е разтревожен, че промяната ще направи фирмите тук по-малко конкурентоспособни, а услугите им по-скъпи, и ще доведе до изкривяване на пазара.

Чуйте целия коментар:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …