понеделник , 21 май 2018
Начало / Предавания / еМисия България / България и Балканите през погледа на един италиански журналист

България и Балканите през погледа на един италиански журналист

„Най-притеснителното при българските медии е, че много рядко задават свободно въпроси на тези, които са на власт“. Така смята Франческо Мартино – млад италиански журналист, който от години живее, изследва и пише за Балканите.

Той говори няколко балкански езика, сред които и български, и пише статии за региона като сътрудник на редица италиански медии.

„И аз се питам понякога доколко съм чужденец, смятам се за част от българското и от балканското общество“, споделя той в еМисия България.
Самият той е от Южна Италия, следвал е в Триест, близо до Словения, и открил този свят съвсем случайно.

„За един италианец Балканите имат много причини да са интересни – много сме близки, но има и разлики“, смята той.

Макар и малко, все още обаче има неща, които продължават да го учудват.

От негативните, той посочва приемането на несправедливостта. Според него това е подари липса на надежда и доверие, например в политиката. „Всяко ново движение или идея губят енергия след известно време и усещането е, че се тъпче на едно място и няма развитие“.

Учудват го обаче и положителни неща – как много хора, които се смятат за бедни и маргинални, успяват да живеят с положителни емоции и да се държат изключително добре с другите.

Чуйте още какво интересува италианските медии от България и Балканите в разговора:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …