понеделник , 16 юли 2018
Начало / Жива връзка / България говори за: Студ и грипна ваканция

България говори за: Студ и грипна ваканция

От днес започва да вали и ще продължи чак до Ивановден – или поне така прогнозират синоптиците. И резултатът – грипна ваканция до неделя. Майките са щастливи, че децата им ще са на топло до 9-ти и няма да са болни още на първия ден след пускането им на училище.

Освен критерий болни, има и критерий студ. В случая са очакваните -22 градуса. И сега МВР препоръчва да не се пътува.

Хората да не пътуват от четвъртък до събота, освен ако не е крайно наложително. Това призова МВР заради очаквания снежен кошмар до края на седмицата. Прогнозите са за бури, обилни снеговалежи и температури до 17-20 градуса под нулата. От 9 ч. утре до 9 ч. на 7 януари, когато е Ивановден, ще се спира движението на тирове по републиканските пътища.

Възможно е да се затварят цели участъци от магистралите, за да не се допуснат задръствания и блокиране на коли, както се случи в навечерието на Нова година. Проходите също ще бъдат затворени, докато ситуацията се нормализира. Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение Lima, интернет страницата на АПИ и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20.

Грипните ваканции в България са нещо нормално, което обикновено се случва всяка година през зимния сезон. В Америка те също са част от учебният процес. Всеки ден приблизително 62 милиона души, включително ученици и учители, учат и работят във всички 133 000 части и държавни училища в Америка.

Това е една пета от населението на тази страна и тук епидемиите могат да бъдат много голям проблем.

Всеки един учител или човек от персонала, който има наблюдения върху децата е задължен, ако види дете със симптоми на грип да сигнализира родителите и те да го приберат вкъщи.

Ако епидемията вече е факт, се стига до затваряне на училищата за неопределено време. Пресен случай за това е от последния месец на миналата година, когато училището Греъм в града Робинсвил, Северна Каролина затвори врати за пет дни.

Грипната епидемия принуди управата на училището да разпусне всички занимания, които изискват събиране на ученици на едно място.

От центъра за борба и превенция на болестите, които са под егидата на здравното министерство в тази страна, правят официално обръщение към всички учители и директори, в което се казва, че няма гаранция кога ще започне грипна ваканция.

В него се упоменава, че независимо колко време е нужно – по време на епидемия училищата остават затворени.

В САЩ обаче температурите на въздуха нямат отношение към затварянето на учебните заведения – следи се само за броя на отсъстващите по болест деца, и когато те надвишат 30 процента, се взимат мерки.

Освен това, в Америка противогрипните ваксини са строго препоръчителни и голяма част от учениците се ваксинират преди грипния сезон. За сега обаче, изглежда, че те не са достатъчни, за да се предотвратят епидемиите.

Вижте повече за следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …