четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Жива връзка / България говори за… секциите в чужбина

България говори за… секциите в чужбина

Срокът за подаване на електронни заявления за откриване на избирателни секции по интернет изтече точно в полунощ българско време, а окончателният брой на секциите ще стане ясен на 4 март. До момента заявленията за гласуване в чужбина са над 30 хил.

Най-много заявления за гласуване извън страната са подадени в Турция – близо 18,9 хил. Това е два пъти повече в сравнение с президентските избори от 2016 г.

След тях се нареждат Великобритания с повече от 5 хил., Испания с над 3 хил. и САЩ с над 2,7 хил. пуснати заявления. Петорката се допълва от Германия с малко над 2,7 хил., последвана от Гърция, Франция, Италия и Холандия. Въпреки големият брой желаещи за гласуване в Германия и Канада, двете страни няма да разкриват допълнителни секции извън консулствата и дипломатическите представителства в страните си.

Българите, които живеят в Америка могат да подадат заявления до края на деня, за да участват на предстоящите на 26 март предсрочни парламентарни избори.

В последният момент преминаха задължителните 60 заявления българите в Сан Антонио, Хюстън, Далас, Ричмънд, Виржиния, Нейпъл и Сейнт Питърсбърг, както и в Норуорк Кънектикът.

Според данни на ЦИК в Канада заявления за откриване на секции са подали 512 български граждани. Там ще има пет избирателни секции.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …