неделя , 24 юни 2018
Начало / Жива връзка / България говори за: Нови правила и глоби за шофьорите

България говори за: Нови правила и глоби за шофьорите

В Америка доста черно преследванията между полиция и заподозрени се заснемат с камера от хеликоптер, а понякога дори се предават на живо по местните телевизии. В САЩ едно от най-тежките нарушения е да се кара пиян. Да караш пил или под въздействието на наркотици може да те отведе дори до затвора в Америка. Всеки щат сам определя какви глоби да наложи.

В щата с най-много българи Илинойс за шофиране с приблизително от 10 до 18 километра в час, глобата обикновено е 35 долара. Тя скача на 100 долара, ако се движите с над 18 километра в час над ограничението.

Ако карате с около 34 до 48 километра в час, полицаите могат да ви напишат фиш за до 140 долара. А за над 48 километра в час над ограничението вече могат да ви приберат в затвора плюс глоба до 160 долара. За минаване на червен светофар – може да отнесете от 75 до 120 долара. За неразрешен завои ви очаква същото наказание. За непозволено каране в аварийната лента глобата започна от 120 долара.

За каране под въздействието на алкохол глобите започват от хиляда долара, но това ще е най-малкият ви проблем, тъй като може да се окажете подсъдим съгласно закона.

В Америка почти няма места с разпоредби да се кара задължително със зимни гуми в града.

В САЩ масово се кара с така наречените всесезонни гуми. Практиката да се обръщат летни и зимни гуми и обратното, позната в България, почти отсъства и предимно европейските имигранти са тези, които държат на двата комплекта гуми.

Зимните гуми в Америка са препоръчителни и на места дори задължителни, ако се пътува на дължи разстояние по магистрала. Статистика на националната служба по безопасност на движението показва, че около 3300 души на година претърпяват злополуки заради неподходящи гуми през зимата.

Смята се, че този брой може да се намали до 850 ако шофьорите използват зимни вместо сезонни гуми. Няма разпоредби зимните гуми да бъдат задължителни.

В България скочиха двойно глобите за шофьори, които карат с по-висока скорост от позволената. Премахват се на място и двете регистрационни табели на автомобила при шофиране с над 0,5 промила алкохол в кръвта, предвиждат промените в Закона за движение по пътищата.

От 15 декември до 1 март шофьорите са задължени на карат автомобила си с подходящи за зимните условия гуми с грайфери.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …