понеделник , 23 юли 2018
Начало / Жива връзка / България говори за: Как почистваме снега около блоковете

България говори за: Как почистваме снега около блоковете

Още тези дни очакваме нови валежи от сняг в столицата, но те няма да бъдат съществени. Температурите пак тръгват надолу и, ако не сте почистили пред блока си, ви очаква най-малкото ледена пързалка, а в общия случай – замръзнали коловози. Петя Кертикова потърси информация как се справят жилищните блокове и кооперации в София с почистването на снега. И по-добре ли е да се разчита на домоуправителя в блока или на така наречените служебни домоуправители?

„Проблемът не може да се реши ей така, какъвто и домоуправител да има, включително и служебен. Трябва да се вземе решение на общо събрание, да има списъци да се направят“, казва Чавдар Стефанов – бивш домоуправител на столичен блок.

Това е случаят, ако нямате нает служебен домоуправител – списъци, общи събрания, редуване на хората в блока – да, това е идеалният вариант, който в повечето случаи обаче е заместен от друг, не толкова идеален.

„Просто, който пожелае, който в момента се навие да го направи или на домоуправителя му писва, слиза, изчиства набързо и това е. Общо взето много анархистично“, добавя Стефанов.

„Във входа инициативата си е на домоуправителя – господин Легенцов. Той е изчистил отпред, така че все пак може да се ходи прилично. В друг столичен квартал – „Люлин“ също казаха, че сами се грижат за входа си и за почистването на снега“, казва още той.

„Купихме ново гребло – за 15 лева, метално, което не се чупи и който има желание и стане първи почиства и аз като стана по-късно винаги е почистено. на мен ми се е случвало веднъж да чистя“, разказва домоуправителят Галин Дяков.

„Който има желание чисти. и при нас е така – не правим график. За почистването пред жилищните кооперации и блокове отговарят хората в самите блокове, домоуправителят или, ако е нает служебен домоуправител“, посочва още той.

„Не съм се сетил да почистя, честно казано. Всички трябва да участваме. Съгласен съм – ще почиствам. Дано да се сетя за вас и да почистя“, смята Йордан Узунов, който живее в кв. „Банишора“.

„Ние си почистваме пред входа обаче това нещо, което не е наше право да почистваме просто няма кой да почисти. Съветът отсъства. Това е община Сердика“, казва Ани Делева, която също живее в „Банишора“.

Собственикът на магазин Благой Ласков казва, че почиства сам и с хората от блока. няма да чакаме някой да дойде да ни го почисти, да не мъркаме.

Най-лесният и бърз начин да имате чисто пространство пред входа, в който живеете разбира се остава да си вземете едно такова гребло и да си почистите сами. Ако имате нает служебен домоуправител, проблемите ви във входа поне откъм почистване на снега се предполага, че ще намалеят значително.

Ако искате да имате служебен домоуправител, който ще се грижи за снегопочистването пред входа или блока, ще ви струва около 20 до 50 лева на месец.

Едно е сигурно обаче – ако не изчистите пространството пред блока ви, общината може да санкционира цялата етажна собственост или както гласи поговорката – ако един не изчисти навреме глобата е за всички.

Правилата за почистване в Чикаго са кратки и ясни. Те са описани в „Общинския кодекс на Чикаго“. Глобите при неспазване на тези изисквания са солени и събираеми.

Отговорността за това, кой трябва да се грижи за изриването на снега е записана и в заповед на кмета на Чикаго – Рам Емануел. Тя е на разположение на жителите на града, може да се намери в електронната страница на кметството.

Според наредбата всеки собственик или наемател на сграда е отговорен за премахването на снега и леда от публичния тротоар на улицата и така да осигури безпрепятствен достъп на гражданите.

Има даже конкретни изисквания колко широки трябва да са пътеките.

Те не може да са по-тесни от метър и половина, така че по тях трябва свободно да се движат двама възрастни един до друг или възрастен с детска количка. Ако живеете в къща, отново е ваша отговорност да почистите пространството до гаража си и това да улицата.

За целта американците са измислили какви ли не машини, за да облекчат работата ви – като се почне от познатите и у нас гребла, и се стигне до тези подвижни и мощни машини, които зимата ви помагат да премахнете снега, и след не много преобразования да ви помагат с косенето на тревата през лятото.

Глобите за неспазване на тези правила са солени. Ако до 9 часа на другия ден района не е изчистен, получавате фиш за 500 долара…и така за всеки следващ ден. Нещата в Америка са така направени, че просто е немислимо да не се плати глобата.

За това хората просто си вършат работата. В почти всички жилищни блокове, обитателите плащат такса „вход“. В зависимост от това къде живеете тази такса варира от 200 до хиляда долара на месец. Това покрива и почистването на снега пред входа и паркинга от фирма, наета от домсъвета.

Вижте повече в репортажа на Петя Кертикова и как се справят с почистването на снега в Чикаго:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …