петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Българите в Оксфорд и предстоящите мартенски празници

Българите в Оксфорд и предстоящите мартенски празници

Как българите в Оксфорд се готвят за предстоящите мартенски празници – Баба Марта и 3 март, разказа за еМисия България Теодора Петранова от българското училище „Слово“ в града. По думите й това е един от най-натоварените моменти в годината за български училища в чужбина.

Петранова сподели, че вече са готови с мартениците, като в изработването им са се включили не само децата, но и техните роднини, тъй като идеята е да участва цялата общност

Някои от тях ще се продават с благотворителна цел на концерта на Българо-лондонския хор в събота и в “Карин дом“ във Варна.

Предстои и една от редица други подобни срещи с български студенти от Оксфорд. „Работим със студентите постоянно, те са много отворени за обществено-благотворителни инициативи. Наскоро имахме ден на Дарвин, тъй като много от тях учат природо-научни дисциплини“, разказва тя.

На 4 март пък е организирана среща с представители на Британско-българското общество за приятелство – семейство Бъкстън. Анна е българка – преподавател и изследовател, а съпругът й Кристофър е британец, който пише книги с българска тематика и превежда от български на английски.

Анна ще разкаже за своята собствена книга на историческа тематика, а Крис ще води работилничка за приказки в българското училище.

Опитваме се да мотивираме децата да учат български, повечето ни деца са родени тук и за тях е по-трудно, опитваме се да поощряваме и защитаваме майчиния им език, казва Петранова. Нейното впечатление е, че повечето първо поколение българи остават затворени.

Вижте целия разговор и чуйте подробности за предстоящите събития, тържества и срещи:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …