понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Българите в чужбина за предлаганите промени в изборния кодекс

Българите в чужбина за предлаганите промени в изборния кодекс

Предложенията за нов изборен кодекс, сред които и за въвеждането на многомандатен избирателен район „Чужбина“ и на експериментално електронно гласуване до 2018 г., особено вълнуват и засягат българите зад граница.

До днес има 14 предложения за промени в ИК, като инициативите идват от всички партии в парламента, коментира в еМисия България Николай Драганов.

ГЕРБ и РБ стоят зад идеята за МИР „Чужбина“, като по думите му има вероятност да се събере сериозно мнозинство зад нея.

Пред репортера на Би Ай Ти депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов, който оглавява правната парламентарна комисия и е сред вносителите на промените в ИК, коментира, че са предложени над 100 изменения, чиято цел е да „изгладят грешките в процедурата в действащия кодекс“. При изработването им са били следвани и анализите на ЦИК.

Доминира предложението за електронното дистанционно гласуване и 32-и МИР „Чужбина“, както и да се подобри системата на разпределение на мандати спрямо избирателната активност, обяснява той. „Предложили сме и промени, които изразяват и нашата (на ГЕРБ) политическа воля, както и поети ангажименти през последните три години, вкл. при дебатите за референдума“

Как реагират на това българите в чужбина?

еМисия България се свърза със Стефан Манов от Тулуза, член на Временния обществен съвет в града и един от най-активните около референдума за електронно гласуване.

Той припомни, че на последните избори през октомври 1014 г. близо 145 хил. сънародници зад граница са гласували – по думите му повече, отколкото в 22 района в страната. „И въпреки това те нямат свои представители в парламента“.

Предлаганото в момента го имаме като кауза години наред, отбелязва той. Според него е много добре, че в момента повече от една политическа сила стои зад промените. Той обаче припомни, че има отлежаващи законопроекти на „Атака“ и ПФ за ограничаване на гласуването извън чужбина, така че „нещата далече не са се случили“

„Ако приложим пропорционален метод за разпределение на мандатите, то тогава на МИР „Чужбина“ се полагат не два-три, както беше казано, а 10 депутата“, отбелязва още Манов.

Според него е крайно време е да се работи за постоянни избирателни списъци извън страната, тъй като има механизми, които го позволяват и това ще изчисти списъците в страната от хора, които живеят извън нея.

Манов обаче е против активната регистрация, предложение на ДБГ, която по думите му не решава сериозните въпросите.

Относно електронното гласуване, той каза, че неминуемо трябва да се мине през изпитателен период, но те ще настояват този инструмент за национално представителство на българите в чужбина да бъде тестван при тях. Вижте целия разговор:
https://youtu.be/bN3ZngaMg1w

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …