четвъртък , 27 октомври 2016 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Българите в чужбина искат конкретни хора на „политическата сергия“, не само партии
Бюлетината за референдума на 25 октомври. Снимка: БГНЕС
Бюлетината за референдума на 25 октомври. Снимка: БГНЕС

Българите в чужбина искат конкретни хора на „политическата сергия“, не само партии

„Днес при създадената избирателна система преференциален вот ние, в чужбина, не можем да упражним, защото няма кандидатски листи – гласуваме за партии, не за хора. Естествено е, че интересът на избирателите ще бъде засилен, когато има депутати, за които да гласуват. Както в България избирателят отива на „политическата сергия“, защото има конкретно предложение, така и в чужбина ще се засили интересът. Малко им трябва на хората, за да откликнат“. Така Стефан Манов, който живее в Тулуза, коментира възможността да бъде създаден избирателен район „Чужбина“.

Той извади и друг акцент от необходимостта да бъде въведен такъв район: „В днешната технология по разпределяне на мандатите на втора и трета стъпка гласовете от чужбина не участват. Това е дискриминиране и изкривяване на вота. МИР „Чужбина“ не е някаква екзотика. Страни като Хърватия, Румъния и Македония имат избирателни райони за живеещите в чужбина“.

Председателят на правната комисия в парламента и депутат от ГЕРБ Даниел Кирилов коментира, че има силни аргументи за създаването на МИР „Чужбина“. „Срещали сме в дебатите и контратези, и известни трудности, които би следвало да се обсъдят. Според мен ще бъде поставен въпросът каква да бъде тежестта на мандатите. Какво е съотношението на българите в чужбина и в България? Трябва ли да се спази тази пропорция или да се даде норма на представителност на българите в чужбина? Нашата основна теза е, че защитаваме правото на българите в чужбина те да участват в изборния процес. Това е важно и за развитието на България, а и за ГЕРБ, защото сме европейска партия“, заяви Кирилов.

Думите му бяха приветствани от Димитър Иванов, който живее в Швейцария и е активист за въвеждането на електронно гласуване: „Радвам се, че най-голямата парламентарна група застава зад това желание на българите в чужбина. Би било добре да се помисли какво ще бъде принципното решение на парламента за електронното гласуване. Важно е законопроектът да бъде писмено оформен, а технически решения да бъдат изработени в рамките на 4-5 месеца. Да не се загубим в техническите детайли“. Иванов добави още, че резултатите на референдума са потвърдили нуждата от електронно гласуване.

Вижте също

NOMINACIA картинка

Българска писателка номинирана за престижна награда за детска литература

За първи път в нашата история български писател и художник илюстратор са номинирани за най-престижната …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *