неделя , 22 юли 2018
Начало / Новини / АМЕРИКА / Българите, работещи в чужбина, са изпратили близо 2 млрд. долара към страната за 2016 г.

Българите, работещи в чужбина, са изпратили близо 2 млрд. долара към страната за 2016 г.

Въпреки увеличаващия се брой на българските емигранти, средствата които изпращат на семействата си у нас, намаляват, показва доклад на Международния фонд за земеделско развитие.

Един милиард и 700 милиона долара. Това е сумата, която българите, работещи в чужбина, са изпратили в страната ни през миналата година. Това се равнява на 3,1% от Брутния вътрешен продукт на България.

Данните на фонда сочат, че общата сума, която мигрантите са връщали към родните си места през миналата година възлиза на 445 милиарда долара.
И преди 10 години, и днес Полша и Украйна са на челните две места по парични преводи от чужбина.

През годините Сърбия и Унгария са си разменили третата и петата позиция, а за 10 години Румъния е заела мястото на Босна и Херциговина.

Миналата година 200 милиона души в света са изпращали пари на четири пъти повече хора. Всеки е заделял около 15 % от заплатата си за своите роднини. Тези 15% обаче представляват повече от половината месечен доход за семействата им. Парите се използват основно за покриване на текущи сметки, едва 25% се спестяват.

Оказа се, че паричните преводи от емигрантите са много доходоносен бизнес за фирмите-посредници. За година печалбата от таксите върху 2 милиарда транзакции е 30 милиарда долара. Таксата за България е около 8%, което е сред най-високите за Източна Европа.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …

2 коментара

 1. Дървосекачът

  Бидейки отновоВтрещен от Инсинуациите на ‘наште’интернетчики (тук преди под име ‘евролъжа и измама) – очевидно Трябва Нонстоп да Се Изказва че :
  -> Целево-принуденият Exodus на близо Три Милиона от Нас-Всички – НЕ е шега ! ..и Бе Основна Цел на ‘наште’ при ‘прехода’ който Ни спретнаха
  -> Всички ХУ Бегейское О-О-Дъта СА Доказани ‘творения’ на ‘наште’ с цел ТроянскоКоние ! …просто Вижте кои Са ‘собственици’, ‘управляващи’ или в ‘бордовете’ ! …и Отчетете ‘резултатите’ от ‘работата’-им !
  …или сумарно : – у Нас е ВсеСъщата задунайскогубернистическа Воня !, до 1989та явна, а при ‘прехода’ та и до ДенДнешен – подприкритийно ТроянскоКонна.

 2. евролъжа и измама

  Българите в чужбина са една от причините за бедността на България. Днес вместо те да развиват бизнес и да работят тук за родината си, вливат готова свежа кръв в чужди икономики. Най-малкото са отгледани и изучени от родителите си, демек от България, и отиват наготово. Това е един от елементите на неравнопраното икономическо третиране на България. Другия е свързан с ограбването чрез концесии на подземните богатства и България освен мозъчен, трудов е и суровинен придатък на развитите страни. На следващо място, на България се позволява да развива мръсни производства а относно чистите и тези с висока добавена стойност има ред пречки и спънки. Например от един тон мед, произведена в България срещу много отровена природа, България най-общо печели 25000 евро. А от тая мед, изпратена напреработена като суровина в Германия при чисто производство на трансформатори, Германия печели стократно повече. Е кога ще ги стигнем? Докога ще ни лъжат по най-безочлив начин?!?! Кога ще позволят на правителствата ни да водят политика за защита на българите от тия робски условия?