сряда , 18 октомври 2017
Начало / Новини / БЪЛГАРИЯ / Българите категорични: Политиката е мъжка професия

Българите категорични: Политиката е мъжка професия

Политиката е мъжка професия, сочи резултатът от проучване на изследователския център Тренд, по поръчка на Либералния институт за политически анализи. Анкетирани са 1002 души. Идеята е да се провери важат ли в 21-ви век половите стереотипи спрямо участието на жени в политиката у нас. За съжаление, според проучването, стереотипите все още важат с пълна сила.

С твърдението „Политиката е за мъже“ са съгласни 42% от българите. Малко над половината са на обратното мнение, но ясно се вижда, че възприятието, че политиката е мъжка територия важи.

45% от анкетираните са съгласни с това, че е „нормално управленските позиции в страната да се заемат от мъже“, а 48% не го споделят. Интересното тук, е че с напредването на възрастта, се забелязва как твърдението, че това е нормално, се възприема сред по-малко хора. Може би наистина хората съзряват с напредването на годините.

По отношение на твърдението „жените в политиката са подценявани най-вече, защото са жени“, то 52% от българите са съгласни с това твърдение, а 39% не са. Тук пък впечатление прави населеното място – в малките населени места в по-големи дялове са съгласни с това, за разлика от живеещите в столицата и в областните градове.
В сравнението дали „мъжете или жените се справят по-добре в политиката“, 29% са на мнение, че мъжете се справят по-добре, като 12% от българските жени също са на това мнение.

53% от хората в страната са на мнение, че и двата пола се справят еднакво добре, като това са главно хора с висше образование. Тези без – не подкрепят това мнение.

По отношение на твърдението, че „жените нямат необходимите качества, за да бъдат политици“, доминиращото мнение, че това не е така. 75% от българите не са съгласни, но 18% го подкрепят.

Трябва да имаме предвид, че 1% от извадката отговаря на 55 хил. души, което означава, че повече от 990 000 хил. души смятат, че жените нямат необходимите качества да бъдат политици.

Вижте също

Убиха най-известната разследваща журналистка в Малта

Малтийската разследваща журналистка Дафне Каруана Галиция загина, след като колата ѝ беше взривена. Галиция е …