вторник , 19 юни 2018
Начало / Новини / БЪЛГАРИЯ / Българите категорични: Политиката е мъжка професия

Българите категорични: Политиката е мъжка професия

Политиката е мъжка професия, сочи резултатът от проучване на изследователския център Тренд, по поръчка на Либералния институт за политически анализи. Анкетирани са 1002 души. Идеята е да се провери важат ли в 21-ви век половите стереотипи спрямо участието на жени в политиката у нас. За съжаление, според проучването, стереотипите все още важат с пълна сила.

С твърдението „Политиката е за мъже“ са съгласни 42% от българите. Малко над половината са на обратното мнение, но ясно се вижда, че възприятието, че политиката е мъжка територия важи.

45% от анкетираните са съгласни с това, че е „нормално управленските позиции в страната да се заемат от мъже“, а 48% не го споделят. Интересното тук, е че с напредването на възрастта, се забелязва как твърдението, че това е нормално, се възприема сред по-малко хора. Може би наистина хората съзряват с напредването на годините.

По отношение на твърдението „жените в политиката са подценявани най-вече, защото са жени“, то 52% от българите са съгласни с това твърдение, а 39% не са. Тук пък впечатление прави населеното място – в малките населени места в по-големи дялове са съгласни с това, за разлика от живеещите в столицата и в областните градове.
В сравнението дали „мъжете или жените се справят по-добре в политиката“, 29% са на мнение, че мъжете се справят по-добре, като 12% от българските жени също са на това мнение.

53% от хората в страната са на мнение, че и двата пола се справят еднакво добре, като това са главно хора с висше образование. Тези без – не подкрепят това мнение.

По отношение на твърдението, че „жените нямат необходимите качества, за да бъдат политици“, доминиращото мнение, че това не е така. 75% от българите не са съгласни, но 18% го подкрепят.

Трябва да имаме предвид, че 1% от извадката отговаря на 55 хил. души, което означава, че повече от 990 000 хил. души смятат, че жените нямат необходимите качества да бъдат политици.

Вижте също

Съдът прекрати делото срещу бившия шеф на НДК Мирослав Боршош заради неясно обвинение

Софийският градски съд прекрати делото срещу бившия директор на НДК Мирослав Боршош и бившия председател …