вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Българите даряват най-много за хуманитарни каузи и лечение на тежко болни хора

Българите даряват най-много за хуманитарни каузи и лечение на тежко болни хора

Боряна Кирилова от DMS и Явор Гечев от фондация „Четири лапи“ гостуваха в студиото на еМисия България и коментираха даренията, благотворителността и желанието на българите да помагат.
От началото на кампанията през есента на 2012 г. до днес са събрани близо 52 000 лв., с които е оказана помощ на десетки животни. Всички събрани средства от дарение са изразходват единствено и само за тази цел – финансиране на лечение на безстопанствени кучета и котки или на такива на социално слаби собственици.

В Стражица е Мариан Димитров, който също се включи в ефира на еМисия България и разказа за една друга инициатива – пътуващата линейка.

„Има ръст в онлайн системата. Хората искат да даряват, да им е лесно, удобно и да са сигурни, че средствата стигат до крайния получател“, коментира Боряна Кирилова. Българите даряват най-много за хуманитарни каузи, обясни от своя страна Явор Гечев и каза, че до момента са събрали над 50 000 лв.

„В тази платформа има най-голяма прозрачност и можем да планираме нещата напред. Нагласите на дарителите се промениха. Хората обикновено даряваха на каузи, които спешно се нуждаеха от лечение, а сега се ориентират и към по-мащабни каузи и неправителствени организации“, обясниха Кирилова и Гечев.

„Имаше 8-годишна битка за отпадане на данъците за дарения чрез SMS. Ако дарявате храни, от една година също не съществува данък. За нас е особено важно да няма кампании за болни хора. Ако държавата покрива най-важните каузи, свързани с тежки заболявания и лечение, то ние ще имаме допълнителна, подпомагаща функция“, посочи Кирилова.

Междувременно, в отдалечените райони на страната обикаля безплатна мобилна поликлиника. В нея се правят изследвания, чиято цена иначе би възлязла над 100 лева. След като се обработят резултатите от първичните изследвания идва ред и на консултация с доктор Стоян Гръков.

„Ние сме в Стражица от една седмица. Работим почти на центъра на града и предлагаме на хората безплатна консултация – ЕКГ, костна плътност, дихателен обем, еластичност на кръвоносните съдове и ред други изследвания“, обясни Мариан Димитров.

„Около 120 души минаха днес през пътуващата линейка в Стражица. „Имаме кауза, зад която стоим. Това, което роди идеята, беше една наша мечта. Виждайки това, което става у нас, много социално слаби хора у нас, нямат възможност за превенция. Ние сме тук за хората“, разказа Мариан Димитров.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …