четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Жива връзка / Българинът Стилиян Киров е новият музикален директор на Илинойската филхармония

Българинът Стилиян Киров е новият музикален директор на Илинойската филхармония

Българин стана музикален директор на Илинойската филхармония. Стилиян Киров беше официално представен днес пред членове и приятели на оркестъра, а екип на Би Ай Ти бе единственият, който присъства на събитието.

Конкурсът продължи две години и мина през няколко фази, а нашият сънародник бе избран сред общо 175 кандидати.

Киров поема ръководството на оркестъра от първи юни, а дебютът му на сцената ще бъде на 14 октомври в Trinity Christian College“ в Палос Хайтс, Илинойс, като билетите вече са пуснати в продажба.

„Смятам, че оттук нататък оркестърът ще расте нагоре и нагоре. Имаме много хубава програма за следващия сезон, с много интересни произведения. Има няколко различни направления, в които оркестърът трябва да се развие. Едното е артистично израстване, другото е, разбира се, финансово израстване, те вървят ръка за ръка“, казва новият музикален директор.

За да направят своя избор, от филхармонията се консултират с Хенри Фогъл, декан на катедрата по сценични изкуства в университета „Рузвелт“, а преди това 18 години президент на Чикагския симфоничен оркестър.

„Техниката му на дирижиране е много чиста. Музикантите лесно четат диригентската палка, което е много важно, но в същото време има страст и отдаденост в създаването на музика. Има енергия при създаването на музика“, казва той за българина.

Стилиян Киров е възпитаник на престижния „Джулиард“ в Но Йорк, а магистратура по дирижиране завършва в „Екол Нормал дьо мюзик“ в Париж.

В момента Киров е само на 33 години и е музикален директор на „Симфония във си“ в Ню Джърси и на симфоничния оркестър на Бейкърсфийлд в Калифорния, с които ще продължи работа и през следващия сезон.

„Ще живея може би доста време на самолета, летейки, но възможността да правиш музика на различни места като сравнително млад артист е много голяма мотивация за по-нататъшно израстване. Така че да имаш три оркестъра е като да имаш три деца, трябва на всеки да отделиш достатъчно внимание“, казва той.

Вижте повече за Стилиян Киров в репортажа на Елена Хотинова:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …