понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Българинът с две трансплантации: За убийствените пороци на държавата

Българинът с две трансплантации: За убийствените пороци на държавата

Георги Пеев е единственият българин с две трансплантации – присадени са му сърце и бъбрек. Доскоро е журналист в местен весник в Хасково, а сега е общински съветник в града.

Искрено и директно пред Сашо Диков той коментира убийствените пороци на държавата и здравеопазването.

Две години и половина са минали от извършената му трансплантация на сърце.

„След като преживееш това, си даваш сметка за много неща. Случва се промяна в начина на живот, отговорностите ти са различни“, отбелязва Пеев.

В момента той живее активно и прави нещата, които обича – плува, тича, както и преди. За мъжа, чието сърце е приел, казва с признателност и благодарност – „добър човек е“.

„Говорил съм и с други хора с трансплантирани сърца. Ние сме умирали по веднъж, когато ни кажат, че трябва да си сменим сърцето. Знаем каква е реалността в България, знаем колко са тези трансплантации и колко хора ги дочакват. Когато умреш веднъж, втория път приемаш нещата по-различно“, споделя още мъжът.

Той преживява и трансплантация на бъбрек. Получава го от майка си.

„Хората в моето положение имат щастието да живеят в държава, където има лекари, които ги спасяват, и в същото време имат огромното нещастие да живеят в държава, която всеки ден ги убива.

Това е шизофренията в нашето съвремие. От една страна държавата инвестира в теб, за да бъдеш пълноценен човек, давайки пари за трансплантация, а след това с административни и идиотски хватки, тя те убива всеки ден. Ето поредното безумие със здравна реформа, с която съм убеден, че министър Москов не знае какво иска да направи“, казва с огорчение Георги.

„Ние сме хора, преживели много. Но по отношение на това какво трябва да се направи можем да дадем идеи, ако някой ни ги поиска. Знаеш, че в тази държава този, който дойде на власт, не иска мнение от друг. Ето, вземи за пример един здравен министър, който знае всичко“, допълнва мъжът.

Напуснал е работата си в хасковски вестник, защото е отвратен от журналистиката в местните медии.

„Тук вече е нужна евакуация, ако нещата не се променят. Тук държава има ли? Не виждам държава, която да помага на хората“, казва още Георги.

„Единствената ми надежда е да не остана единственият българин с две трансплантации. Много надалеч гледам и това, което виждам, не е добро за живота тук, ако нещата продължават така“, посочи той.

Днес Георги иска да представя България на Европейско първенство за трансплантирани (сърце и бял дроб). Но се сблъсква с още трудности, за да осъществи желанието си.

„Живеея в град, в който няма басейн, но плувам“, споделя той.

Целия разговор с Георги Пеев можете да видите във видеото:

 

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …