понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Българинът, номиниран за най-добър учител в света, за своята мисия

Българинът, номиниран за най-добър учител в света, за своята мисия

Най-важното е да научим българските ученици да бъдат пълноценни граждани. Това е задача и мисия на всеки един учител. Оправданието с бюджетите не е актуално вече.

Това заяви в еМисия България педагогът Неделчо Неделчев от Павликени, който е номиниран за престижната награда за най-добър учител в света – аналог на Нобела в тази област.

Неделчев е педагогически съветник, който по думите му координира училищни дейности, действа като училищен психолог и работи по различни проекти с учениците.

Основната ми задача е реализацията на програмата за гражданско образование на учениците и получаването им на различни социални умения, обяснява той.

„Всеки може да бъде мотивиран, да бъде намерено онова, което би го вдъхновило. Затова е важно да познаваме нашите ученици. Те не са просто маса за делегиран бюджет или разпределяне по паралелки, а личности със собствени потребности“.

По негови наблюдения много от учениците, които например получават право да гласуват след навършването на определената възраст, на практика не знаят как функционира държавата, не могат да формират своя гледна точка, а просто следват обществените и медийни нагласи.

Мнозина не могат да се аргументират и изказват, често просто отговарят само с да или не, притесняват се, разказва педагогът.

Според него „педагокиката на терен“, а не само в училищните стаи, е изключително важна и плодотворна.

Неделчев работи и с ученици с проблеми в поведението, с ромски общности, както и по редица проекти, свързани с насилието, филантропията, и др.

„Борбата с агресия и наркотиците често оставя на заден план по-важното – да научим учениците да са толерантни, да познават българската действителност, за да са подготвени за това, с което ще се сблъскат един ден“.

Защо българският педагог е номиниран за престижната награда и по какви проекти работи сега с учениците си – чуйте в целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …