сряда , 18 юли 2018
Начало / Жива връзка / Българин замесен в лудостта, наречена колежански баскетбол

Българин замесен в лудостта, наречена колежански баскетбол

Мартенската лудост обхвана Америка. Плейофите в студентското първенство на Съединените щати по баскетбол започнаха днес с българско участие.

Колегата ни Марин Костов е в Дейтън, щата Охайо, където най-добрият роден баскетболист в Америка и неговият университет UC Davis преминаха успешно първия кръг на плейофите.

„Този паркет под мен се оказа щастлив за Георги Фунтаров – единствения българин, който в момента играе в най-високото ниво на колежанския баскетбол в Америка. И да, лудост има, защото вярвате или не, плейофите в колежанското първенство събират дори повече гледаемост в щатите от тези в националната баскетболна асоциация“, разказа Костов.

Голямата част от настоящите звезди в НБА са били част от тези колежански отбори и в този турнир участват потенциалните звезди в световния баскетбол.

UC Davis с Георги Фунтаров в състава си за първи път се класира за мартенската лудост, но успя да отстрани далеч по-титулувания университетски отбор на Северна Каролина Централ с 67 на 63 точки.

Това е четвърти сезон и последна година за Георги в университета Дейвис в Сакраменто, Калифорния.

За него достигането до плейофите е една сбъдната мечта. Въпреки, че този сезон той не получава достатъчно изява той е част от създаването на този силен отбор през последните 3 години и половина.

Националната колежанска асоциация е направила само за последната една година 300 милиона долара печалба. А залата днес събра 13 хиляди зрители, макар че не е сред най-големите в Америка.

Вижте повече в следващото видео и репортажа на Марин Костов:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …