вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Българин в Полша: Исканата пълна забрана на абортите е католически фундаментализъм

Българин в Полша: Исканата пълна забрана на абортите е католически фундаментализъм

Говорим за ислямски фундаментализъм в Европа, но тук, в самия й център, имаме католически фундаментализъм. И в момента в Полша действат най-строгите закони по отношение на аборта.

Това коментира българинът Боян Станиславски от Варшава по повод протестите срещу последното искане на католическата църква в страната забраната за аборти да стане абсолютна.

Той припомни, че досега действащият закон от 1993 г. е допускал няколко изключения – ако бременността е вследствие на изнасилване или кръвосмешение и ако застрашава здравето на родилката или са открити сериозни увреждания.

„Дебатът избухна миналата седмица, но реално той води началото си още от 1988 г., когато католическите фундаменталисти бяха допуснати в изграждането на новия социален ред след промените. Те усетиха момента и извършиха офанзива за свои цели, изграждайки огромното си влияние“, обясни той.

„Този дебат е символен за прехода, тъй като е изцяло спечелен от десницата и църквата“

Най-големият проблем е, че макар това да не личи в големите градове, които са и по-либерални, в по-малките населени места католическата църква е толкова мощна и авторитетна, че води паралелна администрация, а местната власт е крайно послушна пред нея, коментира още Станиславски.

По думите му протестите не са политически, нито просто на активисти и организации, а са граждански – на хора, които са били пряко засегнати от забраната.

Боян Станиславски не смята, че тези крайни искания ще бъдат изпълнени, още повече, че точно в този момент управляващите и без това са подложени на огромен натиск.

Той подчерта, че премиерът Беата Шидло вече е била отбой, посочвайки, че този въпрос в момента не е на дневен ред.

Това предложение е закономерност, процес на една нова култура – католическия фундаментализъм, заключава обаче Станиславски.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …