понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Българин, учил по програма на НАСА: Обещал съм да донеса на приятели камъче от Луната след десетина години

Българин, учил по програма на НАСА: Обещал съм да донеса на приятели камъче от Луната след десетина години

Обещал съм на моите приятели, че ще им донеса камъче от Луната след около десетина години. Увереността ми идва от там, че съм видял от първо лице какво строят в НАСА и в „Спейс Екс“.

Това заяви в разговор за космическото инженерство по еМисия България Тихомир Димитров, който е бил на посещение в американската космическа агенция по програмата „Космически науки“.

Заниманието с космически науки променя светогледа, убеден е от собствен опит Тихомир, който е програмист по образование и графичен дизайнер по професия.

Интересът му към Космоса започва през 2012 г., когато чува за кацането на марсохода „Кюриосити“ на Марс. Воден от любопитство и жажда за нови знания, той създава собствен сайт – HumansInSpace.org, а след това завършва деветседмична програма „Космически предизвикателства“ у нас. Разбрал, че „неговото бъдеще е в Космоса“, той стига и до САЩ, където учи по програмата „Космически науки“, организирана от НАСА и Международния космически университет.

В програмата чухме много лекции на водещи учени, които в момента работят в НАСА и създават технологиите, които ще ни закарат до Червената планета, може би дори само след петнадесетина години; създавахме и изстрелвахме двуметрови ракети; управлявахме дистанционно роувъри в Испания от САЩ; срещахме се с астронавти, като например с последния човек, стъпил на Луната, разказва той.

Преподавателите ни вдъхнаха куража и самочувствието, че ние сме хората, които създават бъдещето на човечеството в Космоса, че всичко зависи от нас, добави Тихомир.

„В НАСА обичат да се шегуват, че откакто американците спряха да ходят на Луната, НАСА ще стъпи на Марс през следващите 20 годни. Сега е настъпил моментът, в който агенцията е засилила усилията си, заедно с нейните партньори по света, за тази кауза, като това най-вероятно ще се случи до края на 2030-те години“.

Според Тихомир обаче има сериозна „опасност“ компанията „Спейс Екс“ на Елон Мъск да кацне на Червената планета преди тях. Те правят революция в космическите изследвания, като приземяват ракети, и ако те станат преизползваеми, цената на пътуването до Космоса би паднала неимоверно, отбелязва той.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …