четвъртък , 18 януари 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Българин спечели стипендия за Оксфорд с условието да се върне в родината

Българин спечели стипендия за Оксфорд с условието да се върне в родината

Пилотен проект на сдружение „Тук-там“ позволи за първа година на българи да кандидатстват за стипендии за образование в престижни университети като Кеймбридж и Оксфорд. Фондът „Иди, учи и се върни” избра своите първи стипендианти.

Юлия Георгиева от сдружение „Тук-Там“ разказа в предаването еМисия България, че кандидатите са минали през много сериозен подбор. „Постарахме се да изберем най-добрите и амбициозни кандидати, които минаха през три кръга с много сериозна конкуренция“, разказа Георгиева.

Стипендиант е Сиво Даскалов от Варна, който е завършил Техническия университет и наесен ще учи компютърни технологии в Оксфорд. Атанас Събев ще учи право в университета в Харвард, а поощрителна стипендия ще има и за Лилия Костова, която учи за пресъздаване на училища в природата в различни държави.

Сиво Даскалов от Варна вижда своя живот в България. „Специалността, която ще уча, е компютърни науки. Съвсем не съм готов за пътуването, но очаквам да бъде страхотно преживяване и хоризонтът ми да се разшири. Всички мои близки ме подкрепят в това начинание“, разказа Даскалов.

„Образователната система в Англия е много различна, има няколко типа оценяване. Избрал съм предмети в областта на изкуствения интелект и ще ми бъдат много полезни и много интересни. Изкуственият интелект е нещо, което може да се приложи навсякъде“, смята стипендиантът.
Вижте целия разговор с Юлия Георгиева и Сиво Даскалов.

 

Вижте също

Бивш министър на образованието: В училище комунизмът е тема табу, учителите ги е страх да говорят за него

Народният съд, Възродителният процес и приватизацията влизат в учебниците. Те са предвидени в учебната програма …