събота , 21 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Българин разказва за битовата престъпност, еуфорията и армия по улиците преди Олимпиадата в Рио

Българин разказва за битовата престъпност, еуфорията и армия по улиците преди Олимпиадата в Рио

Българският музикант Николай Сапунджиев е в Рио, където тече трескава подготовка за Олимпиадата. „Обстановката в момента е наистина приповдигната и с добро олимпийско, празнично настроение. Всички тези проблеми като битовата престъпност са част от ежедневието в Рио извън олимпийския сезон и в този смисъл може би в момента фокусът е по-голям върху тях. Но за съжаление това не е нещо необичайно“, разказа сънародникът ни за предаването еМисия България.

Той посочи, че е имало проблеми с някои от делегациите, които са отказали да се настанят в олимпийското село заради битови проблеми. Някои от делегациите сами са поели финансирането и решаването на тези проблеми. Създаден е кризисна работна група, която да разреши проблемите в кратки срокове, посочи Сапунджиев. 12 милиарда долара ще струва провеждането на най-големия световен форум. 2 млрд. долара ще бъдат отделени за сигурността.

„Мерките за сигурност може би са най-сериозните до сега в Рио. Вижда се, че са засилени. Армията е по улиците, войници обикалят с автомати и с камиони. Когато армията трябва да поеме сигурността на един мегаполис, какъвто е Рио, това създава повече чувството за опасност, отколкото за сигурност“, смята Николай Сапунджиев.
Той разказа, че за бразилците карнавалът в Рио е незаменим, но много от местните хора гледат на Олимпиадата като историческо събитие и се отнасят към него като единствено и неповторимо през живота им.

„Това наистина е така и за това има известна еуфория. Бразилците обичат големи празненства, голяма концентрация на хора и шум. Олимпиадата е едно прекрасно място за такива неща“, добави българинът.

Вижте целия разговор с Николай Сапунджиев в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …