вторник , 20 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Българин победи 400 000 ученици и стана световен шампион по информационни технологии

Българин победи 400 000 ученици и стана световен шампион по информационни технологии

България вече има своя световен шампион по информационни технологии. Ученикът Георги Бошев от Бургас спечели в конкуренцията на 400 000 участници от повече от 130 държави. Световният MOS шампионат (Microsoft Office Specialist World Championship) се провежда в Орландо, Флорида. Българският шампион е дванадесетокласник в Гимназията с преподаване на английски език „Гео Милев“. Подготвяла го е Димитрина Тодорова, учител по информационни технологии в училището.

„Състезанието беше свързано с изпълнение на бизнес задачи и се провежда всяка година в САЩ. Тази година беше в Орландо. Всеки един ученик може да кандидатства, независимо от коя държава. Важното е да има къде да се сертифицирате. Всеки един ученик може да се сертифицира, да мине регионален и национален конкурс в България, а след това да отиде в САЩ. Задачите са с готов документ, има само текст. Трябва да форматирате почти всичко и на финала да излезе един готов документ, който да можете да представите на големи фирми и компании“, обясни Георги Бошев.

Той разказа, че всички ученици, стигнали до последния кръг, имат нужните знания. „Това, което ме направи шампион, беше спокойствието и фактът, че за 30 минути успях да приключа задачите. Излязох първи. Най-важна беше подготовката и концентрация“, разказа Бошев. Ученикът каза, че е получил много голяма подкрепа не само от близките си.

„Всичко е до психическа нагласа. Благодарен съм на всички, които ми помогнаха. Наградата, която получих, е чек за 5000 долара и игрова конзола. Много от учениците, които завършват, и вземат този изпит за сертификат, получават предложения не само за работа, но и в чужбина“, обясни бургазлията.

Той обаче отхвърля предложенията, тъй като е решил да учи медицина и вече е приет в университет във Варна. „За всеки един от участниците в състезанието има възможност за реализация. Информатиката и компютрите, искаме или не, са част от нашия живот. Особено в хирургията, има много голяма полза от тях“, убеден е той.

Вижте целия разговор със световния шампион Георги Бошев от Бургас в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …