сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Българин от Швейцария: Изборният кодекс е преврат срещу гражданското общество

Българин от Швейцария: Изборният кодекс е преврат срещу гражданското общество

Българите в чужбина ще могат да гласуват само в дипломатическите и консулските представителства, решиха депутатите в петък. Гласуването на текста от Изборния кодекс се случи след среща на съпредседателите на Патриотичния фронт Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, лидера на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и премиера Бойко Борисов.

„Във филма, в който ни вкараха, просто е невероятно, че участваме. Този сценарий, който се разви скоропостижно от вчера – отказът да се създаде МИР „Чужбина“, който бе приет с мнозинство в правната комисия, и днешното решение на парламента да не се отварят секции извън посолства и консулства – ни връща години назад в развитието“, коментира от Швейцария сънародникът ни Димитър Иванов, член на временните обществени съвети на българите в чужбина.

„Това е отказ от съблюдаване на гражданските права на най-малко 1 млн. българи и тук включвам и нашите сънародници от Турция. За съжаление, бивш агент от ДС продължава да говори, че ще има намеса в българските вътрешни работи от сънародници в чужбина – този език сме наследили от едно друго време. И това разцепление „тук“ и „там“ се оказва, че е живо. Това означава, че целият преход, който България извърши за 26 години, се връща на точка нула“, категоричен е Иванов.

Той коментира, че в Швейцария въвеждането на електронно гласуване е отнело 10 години.

„Скоростното въвеждане щяло да компенсира липсата на секции в чужбина. Това обаче не е така. Разбирам самочувствието на г-н Цветан Цветанов, но ние все още не сме толкова добри“, заключи сънародникът ни.

Той допълни, че българите в чужбина няма могат да участват или ще бъдат ограничени в следващите избори.

„Това е преврат срещу гражданското общество, ръкавицата е хвърлена и това вече е война“, каза още Иванов.

Сънародникът ни посочи още, че у нас, за съжаление, няма политици с визия.

„Питаме се кои са политическите сили, които защитават не само интересите на българите в чужбина, но и на всички български граждани въобще, но не ги намираме“, каза Иванов.

Той допълни, че сънародниците ни в чужбина са готови на протести пред посолствата и инициирането на подписка, за да сезират президента, както и омбудсмана.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

6 коментара

 1. “ До Димитър Иванов, член на клуба на Водно-Охладителните Системи (ВОС) 23/04/2016 от 05:52
  Докато се правят на Войводи сънародниците ни в чужбина и се „обединяват“ в споменатите ВОС-ове, така ще става! Мите, понеже виждам, че сте на абонамент в тази телевизия да им запълвате телевизионното време, ще кажа следното: Ако искахте да и бяхте дали гластност от Измисления Консултативен съвет към ДАБЧ, на които ти си секретарка през тези 4 месеца сега нямаше да е толкова зле. Можеше да кажете на диаспората, да я настройти, да има комуникации. Когато хората им се обещае, че ще има ОС, НС, МИР „Чужбина“ и прочие, когато всички медиии раздухват няколко месеца темата, тогава народното събрание можеше и да е на друго мнение. Но и те и вие правите всичко на тъмно, никой нищо не знае и резултата е налице. Е поне е повод да ТЕЛЕвизионните Ви коментари… Вие нали за това се борите да Ви се чуват имената! “
  Някой много го боли, че е бил и остава никой за диаспората 🙂

  “ Fici 23/04/2016 от 20:02
  Като отивате да питате българите извън Европейския съюз, как пък избрахте от Швейцария, а не Албания примерно или Перу да речем? Много ви е „случаен“ изборът. Пак се говори от името на хората по света! Какви са тия съвети записани под името на „говорителя“? “
  Питат хората тези, които знаят какво говорят и се занимават с правата на българите в чужбина от години , избора никак не е случаен 🙂 А вие по избори какво правите ? Не ми отговаряйте, чакате някой да отвори секция близо до вас / ако изобщо сте в чужбина де /, пиете си кафето сутринта и решавате да се разходите да си пуснете гласа и да пиете кафе с някой друг общак .

 2. Като отивате да питате българите извън Европейския съюз, как пък избрахте от Швейцария, а не Албания примерно или Перу да речем? Много ви е „случаен“ изборът. Пак се говори от името на хората по света! Какви са тия съвети записани под името на „говорителя“?

 3. До Димитър Иванов, член на клуба на Водно-Охладителните Системи (ВОС)

  Докато се правят на Войводи сънародниците ни в чужбина и се „обединяват“ в споменатите ВОС-ове, така ще става! Мите, понеже виждам, че сте на абонамент в тази телевизия да им запълвате телевизионното време, ще кажа следното: Ако искахте да и бяхте дали гластност от Измисления Консултативен съвет към ДАБЧ, на които ти си секретарка през тези 4 месеца сега нямаше да е толкова зле. Можеше да кажете на диаспората, да я настройти, да има комуникации. Когато хората им се обещае, че ще има ОС, НС, МИР „Чужбина“ и прочие, когато всички медиии раздухват няколко месеца темата, тогава народното събрание можеше и да е на друго мнение. Но и те и вие правите всичко на тъмно, никой нищо не знае и резултата е налице. Е поне е повод да ТЕЛЕвизионните Ви коментари… Вие нали за това се борите да Ви се чуват имената!


 4. raia
  22/04/2016 от 15:20

  Абе вие знаете ли че върлите комунисти в консулствата подменят бюлетините, идете си в БГ и гласуваите на място. Това че подменят гласовете го знам със сигурност

  Знаеш го от ченгетата на Патриотичния фронт.

 5. ж маринов

  Райа моля те погледни резултатите от последните гласувания на българите в Швейцария и ми кажи дали има нещо подменено.

  Няма нужда да се редя на опашка в БГ, къде ще ми предлагат кебапчета, бира..и прочие.

  Проверявайте си информацията преди да се изказвате

 6. Абе вие знаете ли че върлите комунисти в консулствата подменят бюлетините, идете си в БГ и гласуваите на място. Това че подменят гласовете го знам със сигурност