понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Българи в САЩ 15 г. след атентатите на 11 септември: Какво помним и как се промени светът

Българи в САЩ 15 г. след атентатите на 11 септември: Какво помним и как се промени светът

Екип на Би Ай Ти е в Ню Йорк на кота нула, където на 11 септември паднаха кулите близнаци от Световния търговски център. Репортерът ни Христина Тишева-Бърнс разказа, че най-близо до шатрите се допускат само близки и роднини на загиналите. Церемонията по почитането на жертвите включва и прочитането на имената на почти всички 3000 души, които са загинали на 11 септември.

Ралица Василева разказа в предаването „Просто Диков“ спомените си за 11 септември 2001 г. По това време тя работи в CNN и готвила предаването си сутринта, когато първият самолет се врязъл в една от кулите.

„Не можехме да повярваме какво виждаме. Стори ми се, че е малко самолетче. Тогава видяхме, че още един самолет се блъсна в другата кула. Предавахме на живо. Тогава осъзнахме, че това е нещо ужасно. Видяхме, че едната кула падна. Взехме бързо решение, че ще имаме само едно предаване на живо“, спомни си Ралица Василева.
Тя разказа, че седмици наред е работила нощна смяна. Тогава е било трудно да осмисли какво се случва. „Спомням си, че гледах някои от кулите, покрай които минавах в Атланта и не знаех дали няма да се случи нещо такова и там. Не знаехме кой атакува Америка, какво ще се случи, какъв е мащабът. Това са най-страшните ми спомени от този ден“, сподели Ралица Василева.

Тя смята, че в този ден Америка е загубила чувството си за неприкосновеност. Журналистът коментира и мерките за сигурност, които бяха въведени след атентатите от 11 септември, както и последните нападения в Европа.

Актрисата Мадлен Чолакова, която е в Ню Йорк разказа много емоционално спомените си от фаталния ден. „Събитията преди 15 години посрещнах в София, но баща ми беше в Ню Йорк. Повече от денонощие го търсихме докато накрая го намерихме. Беше добре и разказа как той е преживял събитието. Първият самолет се е врязал когато баща ми си е правил закуска вкъщи“, върна се назад в спомените си актрисата.

„Както е пържил яйцата си на котлона в кухнята усетил, че е много тихо, странно тихо. Този град има постоянен звуков фон. Пуснал си телевизора, помислил си, че е реклама за игрален филм, но все още не можел да си обясни защо е толкова тихо. Също толкова тихо е и сега на мястото, където се извисяваха двете кули, а сега има два водопада, сякаш от сълзи“, спомни си Чолакова. Осъзнаването на цялата трагедия е донесло със себе си страхове, добави актрисата.

Журналистът Соня Александър разказа, че през последните 15 години до днес много неща са се променили. Тя цитира статистика, според която 78% от американците са били много обединени след събитията от 11 септември.

„В момента сме свидетели на доста голям спад в това отношение. В този ден основните, националните медии предаваха нон-стоп всичко. Има неща, които не може да се кажат веднага и биха запазили националната сигурност на Америка – ако е имало информация и разследване за евентуални следващи атаки. Иначе всичко друго беше показано“, обясни още Соня Александър.

Лилия Съслекова си спомня как е загубила годеника си, който работил в една от кулите. „Всичко започна като всяка обикновена сутрин. Приготвяхме се за работа. Той ми каза, че ме обича и това беше последният път, когато го видях. Малко след като пристигнах в офиса и чух, че една от колежките ми изпищя. Сградата на офиса ми гледаше към северната сграда на Търговския център. Гледах пламъците и знаех, че той е на 104 етаж. Беше точно където самолетът се беше врязал. Затичах се към телефона, но не успях да се свържа. Помня облаци от прах, кълба от прах и хора, които крещят и тичат по улицата. Спомням си хиликоптер, който жужеше над сградата. Таях надежда, че идваха да спасят хората, но беше на някоя от телевизиите“, спомни си Съслекова.

„Обаждахме се във всички болници, полицейски станции. Бях сигурна, че ще го намерим. Отне ми близо месец докато осъзная, че той може би никога няма да се прибера. След 6 месеца повярвах, че това е истина – че той няма да се прибере и е починал. Не успяха да намерят тялото, а част от него. Нямахме сили да видим какво са открили“, разказа българката.

Тя сподели, че сватбата трябвало да бъде седмица след атаките. „Всичко беше готово – картичките, роклята ми. В църквата, в която щеше да е сватбеното тържество, беше погребението за него“, каза Лилия Съслекова.

Вижте репортаж от Ню Йорк и разговор с българи, които си спомнят за 11 септември 2001 г. в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …