петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Българи в чужбина за преодоляното вето: Това няма да ни спре

Българи в чужбина за преодоляното вето: Това няма да ни спре

Би Ай Ти следи реакцията на българите зад граница след преодоляното президентско вето на спорните текстове от Изборния кодекс, ограничаващи правото им на глас.

Вчера стана ясно, че с този парламент и правителство не може да се очаква никаква сериозна промяна. Нещата, които се случват, не са заради принципи, спазването на закона и Конституцията, а се случват заради дребни политически сметки, за да могат да останат някакви партии още малко време във властта“, коментира сънародничката ни Елена Божинова, която живее в Лондон.

Начинът, по който се управлява държавата, е страшен и недопустим, категорична бе тя.

По думите ѝ сънародниците ни няма да спрат да говорят на хората в и извън България колко нелепо е всичко, което се случва.

„Ще има предсрочни избори, защото тази т.нар. стабилност е лъжа и измама и тя не може да продължи дълго“, прогнозира още българката и допълни, че „хората, които продължаваме да избираме, не заслужават да ни представляват“.

До някаква степен го очаквахме, въпреки че предоставяхме факти, които оборваха техните аргументи, като този, че гласовете в чужбина струват много повече на държавата, например.

Това заяви в еМисия България българинът Георги Ставрев, който също живее в Лондон.

По думите му Изборният кодекс не се базира на факти, а на тесни партийни интереси и популизъм.

„Разбирам защо могат да се притесняват от начина, по който се гласува в Турция, но не това е начинът, тъй като там има българи, има български граждани. Ако това беше причината, депутатите нямаше защо толкова да бързат, тъй като не би трябвало да има парламентарни избори в следващите години“, разсъждава той.

Ставрев заяви, че битката на българите в чужбина за конституционното им право да гласуват без ограничения ще продължи.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …