сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Българи в чужбина за ИК: Не искаме сделка, в която от много спорни промени отпадат само най-абсурдните

Българи в чужбина за ИК: Не искаме сделка, в която от много спорни промени отпадат само най-абсурдните

Български граждани и наши сънародници зад граница от цял свят изразяват възмущение и организират протести заради скандалните промени от Изборния кодекс, приети на второ четене. Петиция, призоваваща президента да наложи вето на новоприетия закон, е подписана вече от над 4500 души само за два дни. За 26 април от 18,30 ч. пък пред Народното събрание е насрочен протест, с който българите в чужбина се солидаризират.

По темата в еМисия България разговаряхме с Деси Христова, която е инициатор на петицията „Искам да гласувам! Срещу недопустимите изменения на Изборния кодекс“ и част от инициативния комитет „Гласувай без граници“. Само допреди три месеца тя е живяла в Лондон, където е сред организаторите на една от най-натоварените секционни комисии.

Смятаме, че във всичко това има умисъл, за да се запази статуквото и да не се чува гласът на българите в чужбина – а изборите са един от малкото начини за активна връзка с тях, коментира Христова.

Тя припомни, че благодарение на активността на наши сънародници зад граница и тяхната воля да се самоорганизират, на последните избори бяха разкрити стотици нови секции, а броят на гласувалите в Западна Европа и САЩ скочи с 66 на сто.

Много ми е тъжно да призная, че кодексът на Мая Манолова се оказа по-добър от сегашния, коментира още Христова, според която става дума за абсолютна непоследователност при заявките на управляващите. Тя припомни как на среща в Берн премиерът Бойко Борисов обеща МИР Чужбина, а с последните промени от 2014 г. бяха въведени автоматични секции и бе намален броят на необходимите заявления за това. Всичко това по думите й трябва да се запази, тъй като над 80% от избирателните секции в чужбина са извън дипломатически и консулски представителства.

„На последните избори мрежа от 200 активни граждани, свързани онлайн, си помагахме, за да откриваме секции. Това е удар върху тази гражданска активност“, заключи Христова.

Запитана дали ускоряването на въвеждането на електронно гласуване би компенсирало това, тя заяви, че това няма как да се случи до президентските избори по редица причини от технологичен характер, както и от гледна точка на сигурността. Христова определи подобни изказвания като безотговорно политическо говорене.

Преди да бъде въведена електронната идентификация и гаранции, че системата е с отворен код и може да бъде проверявана в реално време, електронното гласуване би било компрометирано, убедена е тя.

От Оксфор в еМисия България се включи и Ивайло Яйджиев,

който е студент и докторант там и един от българите, включили се в петицията.

По думите му промените в Изборния кодекс нанасят удар и върху студентите на Острова, много от които имат право да гласуват за пръв път в живота си, а сега ще трябва да вложат много допълнителни средства и време за това, което не могат да си позволят.

Някои говорят спекулативно за разходите по откриването на избирателни секции, но тук така бяхме се организирали, че дори не се налагаше да плащаме наем, заяви той.

Според него е учудващо, че като най-голямата партия в страната, ГЕРБ „се почувства длъжна да работи с една от най-малките – Патриотичния фронт“, която предложи промените.

Яйджиев се надява гражданското общество да направи така, че неналагането на вето да се окаже много по-трудното решение за управляващите.

Не е достатъчно да видим един сценарий на сделка, в който от 7-8 спорни промени отпадат най-абсурдните две-три – искаме всички да отпаднат, заключи той.

От Льовен, Белгия, се включи и друга наша сънародничка – Силвия Антипова,

която коментира, че това е огромен удар за българската общност извън страната. Тя е един от организаторите на избирателната секция в белгийския град.

Това е явен ход на политиците да дърпат чергата към себе си и да правят закони, угодни само за тях, смята Антипова.

Гласуването в Белгия е задължително, но избирателната активност е чутовно ниска, под 60% на миналите избори, което доказва, че това е един безсмислен ход, коментира още тя.

Чуйте всички коментари:

Тези ограничения са много притеснителни за всички нас в чужбина, които сме се постарали да запазим дадените ни през последните години права, коментира и българката Надежда Стоянова от Бостън.

Тя е била председател на секционната комисия в града няколко пъти и подчерта, че сънародниците ни там се отнасят с огромно уважение към изборния процес.

Ограниченията, които съществуват и в момента – да не може да се гласува по поща и дистанционно, ни задължават да присъстваме и да се организираме чрез изнесените избирателни секции, подчерта Стоянова. Няма да дадем гласа си леко, закани се тя:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …