неделя , 23 септември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Българи се върнаха от незабравим лагер в НАСА

Българи се върнаха от незабравим лагер в НАСА

Всяка година, хиляди ученици от целия свят пристигат в Космическия център в Хънтсвил, Алабама за една незабравима седмица от забавления, нови приятели и невероятни приключения в Space Camp. Български участници се включиха за първи път в международния лагер на НАСА в Хънтсвил, Алабама. Американското посолство на САЩ в София избра да участват Антон Узунов, ученик в Националната природо-математическа гимназия в София, Симона Тодорова, ученик в Математическата гимназия в Русе и Милена Крумова – преподавател в Техническия университет в София.

Сред впечатляващите преживявания на Антон е участието му в космически мисии и пътуване до Марс. Милена е била част от програмата заедно с най-добрите преподаватели за всеки щат в САЩ Teacher of the 2016 Year и преподаватели от над 17 държави от целия свят. Милена Крумова и Антон Узунов разказаха впечатленията си в предаването еМисия България. „Имаше обявен конкурс. Ние подадохме документи и бяхме много щастливи да представим България“, каза Крумова.

Според Антон Узунов посещението в база на НАСА е прекрасна възможност за бъдещо професионално развитие. „Учихме как работят ракети. Има симулатори, в които пускат цял отбор от около 16 човека. Всеки има задача и тя е критична за мисията. Ако един се провали, мисията пропада. Аз бях в совалка до Марс и бях ботаник там и отглеждах босилек. Имаше авария, много хора пострадаха, но успях да ги спася, докато докторът имаше друга мисия“, разказа Антон Узунов. Той обясни, че след лагера в НАСА е разбрал, че инженерната физика е много по-интересна наука отколкото е предполагал и сподели, че обмисля дали да не продължи висшето си образование в тази насока.

Милена Крумова обясни, че в България има много умни ученици и студенти. По думите й, моделът на преподаване трябва да развива техния потенциал, въображението им и да стимулира креативното мислене. „Ако това е така, те ще виждат и мотивация да останат в България“, убедена е Крумова. Тя каза, че инвестирането на финансови ресурси в днешния ден, трябва да се оценява през призмата на бъдещето.

Чуйте целия вълнуващ разказ на Милена Крумова и Антон Узунов за посещението им в лагер на НАСА в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …