петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Българи разказват как са гласували в Лондон и Копенхаген

Българи разказват как са гласували в Лондон и Копенхаген

Нашата сънародничка Елена Божилова, която живее във Великобритания, разказа как е преминал изборния ден в Лондон. Тя обясни, че е имало много големи опашки и хората са чакали дълго, за да гласуват за държавен глава и референдум.

Божилова посочи, че големите затруднения се дължат на Избирателния кодекс. „Положихме много усилия да обясним, че ще стане точно това, което се случи. Нямаме начин да достигнем до хората и да им обясним защо е важно да се регистрират“, обясни още Божилова.

Тя посочи, че вписването ставало на ръка и на балотажа процедурата ще бъде същата. „Отново ще се правят същите списъци, отново на ръка ще се попълват списъци, на ръка ще се пишат и декларации“, подчерта Елена Божилова. Тя каза, че вече някои българи са заявили, че няма да чакат три часа и на балотажа, за да дадат своя глас. „Това не са глезотии – хората чакаха на дъжда, на студа с малки деца“, подчерта Божилова.

Близо 32 000 български граждани са гласували в Турция. Гласовете са разделени между Цецка Цачева и Пламен Орешарски. Кандидатът, подкрепен от БСП, Румен Радев е събрал в пъти по-малко подкрепа от нашите сънародници в Турция.

Цветелина Томова е друга наша сънародничка, която живее и учи в Швеция, но се е наложило да гласува в Копенхаген. В предаването еМисия България тя разказа защо се е наложило да мине границата, за да упражни правото си и да гласува.

„Когато се регистрирах трябваше да избера секция и двете най-близки бяха в Стокхолм и в Копенхаген. Трябваше да мина около 20-25 км. Проблемът беше, че когато се регистрирах нямаше други отворени секции в близост. Разбрах, че е отворена и в Малмьо, но нямаше информация, която да ми казва, че може да гласувам там, а не в Копенхаген“, разказа Цветелина Томова.

В крайна сметка тя пътува до Копенхаген и чака на опашка около час и половина. „Нямаше проблеми с организацията. Имаше само една стаичка и много желаещи да гласуват. Заради това беше опашката. Имаше и много хора, които на момента се регистрираха“, обясни Томова. Тя каза, че не е била отегчена от чакането и дори й било приятно да поговори с българи зад граница.

„Даже ме зарадва, че има толкова много хора и ми беше приятно да седя там и да се видя с българи“, добави Томва. Тя каза, че отново ще отиде до урната и на балотажа в неделя.
Чуйте разказа на двете българки в чужбина как е минал изборния ден в Лондон и Копенхаген:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …