четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Спорно за спорта / Българи откриха най-високият връх в планината Тангра на Антарктида

Българи откриха най-високият връх в планината Тангра на Антарктида

В края на миналата година беше проведена 25-ата юбилейна антарктическа експедиция. С нея бе поставен и финалът на двугодишен проект по заснемане на всички върхове на планината Тангра. Ръководител на експедицията беше проф. Христо Пимпирев, а участие в нея взеха и двама от най-добрите ни алпинисти – Николай Петров и Дойчин Боянов.

„Наистина България присъства вече почти 30 години на Ледения континент и това е една богата история, с много проекти, които са реализирани. В личен план е втората експедиция за мен на Антарктида и съм доволен, че успяхме да приключим с втората част на проекта по подобаващ начин“, разказва Николай Петков.

„За мен това беше 3-то присъствие на българската база „Св. Климент Охридски“ и да ви кажа не се чувствам по-малко щастлив, откакто съм се прибирал например от най-високите планини. Предизвикателствата са огромни, защото става дума отново за неизследвани райони. Разликата е, че тук няма известен път, по който така се прави изкачването. Тук човек сам трябва да ги прецени тези неща и когато по-малко споделен труд се ползва, по-голямо е постижението“, споделя от своя страна Дойчин Боянов.

Една от основните цели на проекта е изследване на промените на климата, които са особено ясно видими именно в Антарктика. Благодарение на множеството български походи планината Тангра вече не е онова непознато и непроучено място, каквото беше досега. Важен факт е,че благодарение на измерванията на нашите алпинисти е установено и че не „Фризланд“ е най-високият връх в планината.

„Събрахме доста точни данни с този уред, с който работихме, които биха способствали в един момент, когато се изготвя прецизна карта за района, тя да има точността, с която има карти на град София, на планината Витоша или на заобикалящия ни ландшафт. Там е належащо да се изготви такава карта. Сега вече другата страна – че се оказа, че връх „Св. Борис“ е най-висок в планината, е много приятно за нас, защото до този момент се считаше друг връх за най-висок“, коментира алпинистът.

„Оказа се, че най-високият връх не е бил качван до този момент. Самото достигане до него беше много интересно. Изкачването на връх „Симеон“, което направихме – влязохме в нова част на планината, минахме ледник, който досега не беше преодоляван от хора. Всичките тези привлекателности, които съпътстват алпинизма, те всички всъщност са свързани с неизвестното и как човек открива и пребивава в това неизвестно, бяха налични“, разказва още той.

Пътят до всички тези открития обаче е осеян с препятствия. Едно от тях е снежна виелица, която застига екипа на връщане по опасно скално ледено ребро. Алпинистите са принудени да прекарат известно време в пукнатина в леда, поради нулевата видимост и невъзможността за придвижване.

„Невинаги човек може да се справи с природата. Понякога природната стихия е по-силна от човека. Аз бих казал, че тази природна стихия също беше по-силна от нас. Просто успяхме да се преборим с нея, буквално на моменти бяхме издухвани от вятъра – много силен, не мога да преценя, но със сигурност над 150км/ч. Но може би, в някакъв момент, решението да влезем в тази ледена пукнатина беше правилно, защото по този начин ние се защитихме за известно време от вятъра и това ни помогна доста. Естествено, удължи много изкачването. Ние, в крайна сметка, пребивавахме 28 часа в планината, но понякога и това се случва“, добавя Петков.

След успешната експедиция на континента, обграждащ Южния полюс, Николай Петров и Дойчин Боянов са избрали и следващата цел пред тях заедно с другия български алпинист Мартин Мановски – да покорят най-високия самостоятелен връх в планината Каракорум.

„Това е един връх от порядъка на седемте хиляди метра, казва се Надпукангри, намира се в Каракорум, в тази част, което е на територията на Китай. Един доста изолиран район, който е много слабо посетен въобще от хора. Което пък създава предпоставка там да има много такива неизкачвани върхове“, казва Боянов.

Единственият проблем пред екипа от алпинисти е свързан с финансирането на експедицията, което възлиза на около 70 хил. лв. Плановете са походът да се проведе през летните месеци и ако стане факт, то върхът в Каракорум ще стане поредният, покорен само и единствено от българи.

Вижте повече за българската експедиция в следващото видео:

Вижте също

Футболист на Ман Сити подписа с ЦСКА. Душманинът на Лудогорец дебне „армейците“ в Лига Европа. Ел Маестро след първия си мач: Доволен съм

Футболист на Ман Сити подписа с ЦСКА – португалецът Жорже Фернандо Барбоса Интима е официално …