четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Новини / Българи от цял свят показват родината със захарни изделия

Българи от цял свят показват родината със захарни изделия

По повод един от най-българските празници за първи път българи декоратори на торти от цял свят се събраха за специален проект. Той се казва „Моята България“, а целта му е чрез изразните средства на захарното изкуство да покаже красотата на родината.

Идеята да обедини българи от цял свят идва на Мария Озтюрк – наша сънародничка, която живее в Истанбул. В проекта участват 17 дами. За голяма част от тях декораторството е хоби. Захарните изделия, които те са произвели, разкриват цялата красота на България, започвайки от историята, преминавайки през фолклора, изкуството и занаятите.

„Това е една от най-популярните картини на Майстора, а именно „Момичето с ябълките“, което също е рисувано с ядливи бои. Пред картината съм поставила няколко ябълки, исках да създам пространствена дълбочина, сякаш част от тях са паднали. Тази, която е на преден план в семчицата на самата ябълка съм изобразила самия автопортрет на Владимир Димитров Майстора“, разказва Мария Озтюрк.

Запознайте се и с Марина Дановска. Декоратор по душа, а по професия – управител на траурна агенция у нас.

„Съвършено случайно попаднах в света на тортите, той е един необятен свят“, разказва Марина. За нея, както и за останалите участници в проекта, всичко започва с покана за участие, изпратена по пощата от Мария. Веднага след това се появява и идеята, с която да стане част от проекта.

„Някак си веднага изплува в съзнанието ми, просто го видях, колкото и странно да ви звучи. Аз си представих Аспарух, представих си Кирил и Методий, защото за мен „Моята България“ е нещото, което е направило България да е това, което е. Без Аспарух нямаше да я има, без братята Кирил и Методий щяхме да си пишем на чужд език и до ден днешен, а за Левски, какво има да говорим – той е, не знам – светец и светиня в историята на един народ“, коментира Дановска.

„Идеята ми за тази творба беше да покажа как дори и малките неща, как дори и малкото зрънце, което на пръв поглед е нещо мъничко и всеки смята за незначително, играе важна роля и както малкото нещо създава живот, така и нашата страна, която е малка, е допринесла с нещо на света с такива големи художници, които, надявам се, да стават все по-популярни“, добавя Озтюрк.

Всички захарни изделия може да бъдат разгледани на страницата „Моята България“ в социалната мрежа Фейсбук.

Вижте също

Oмбудсманът Мая Манолова предлага бартер: Оставката й срещу бързо приемане на законопроекта за личната помощ

Омбудсманът Мая Манолова е готова да подаде оставка, ако законопроекта ѝ за личната помощ бъде …