петък , 28 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Българи от Берлин и Париж с реакции за атентатите в Брюксел
REAKCII_CHUZHBINA картинка

Българи от Берлин и Париж с реакции за атентатите в Брюксел

В Берлин е спокойно, като изключим летищата и централните гари, т.е. местата с по-голямо присъствие на хора, където има въоръжени полици с бронежилетки и автомати.

Това разказа нашият сънародник Александър Найденов, който живее в германската столица. С него разговаряхме минути преди германският канцлер Ангела Меркел да направи изявление.

Всички ситуират случилото се в европейски контекст и разъждават за него като общ проблем на Европа, а не само белгийски, посочи Найденов.

Навсякъде в Париж има засилено полицейско присъствие, в метрото звучат призиви хората да се обадят в полицията, ако видят съмнителен пакет. Тази нощ в центъра на града ще има шествие в знак на солидарност с белгийците.

Това пък разказа сънародникът ни Божидар Чеков, който живее във френската столица – арена на кървави атентати само пред месеци.

По думите му военни и пожарникари от Франция тръгват към границата с Белгия, за да окажат помощ, ако се наложи.

Всичко това можеше да се избегне, ако Салах Абдеслам, който бе заловен преди дни и е френски гражданин, беше заставен да проговори и ако адвокатът му не се бе противопоставил, убеден е Чеков. Той знаеше къде са бомбите и кой ги притежава, добави той.

Сънародникът ни обясни, че докато в Белгия заподозреният трябва да се разпита задължително в присъствието на адвокат, то в първите часове във Франция това може да стане и без защитник.

Чеков напомни също, че мерките, за които се говореше след атентатите в Париж, все още не са приети.

Вижте също

telk

Отново напрежение в ТЕЛК-овете – кой носи отговорност за хаоса и има ли решение на проблемите

И децата у нас знаят, че в системата на ТЕЛК-овете има гигантски проблем, който носи …