петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Българи на среща в Президентството заради промените в Изборния кодекс

Българи на среща в Президентството заради промените в Изборния кодекс

Група българи, някои от които живеещи зад граница, а други наскоро завърнали се от чужбина, се срещнаха с представители на президентската институция относно промените в Изборния кодекс.

За техните очаквания с двама от участниците – Десислава Христова от инициативния комитет „Гласувай без граници“ и Стефан Манов, един от най-активните наши сънародници извън родината, разговаря пред сградата на Президентството колегата ни  Димитър Димитров.

По думите на Десислава Христова е имало конструктивен диалог.

„Изложихме аргументите си и продължаваме да настояваме за вето“, посочи тя и допълни, че все още не е ясно решението на президента.

По-рано тя каза, че целта на срещата е да бъдат предоставени коректните, а не манипулирани и неверни факти, използвани като аргументи от управляващите при приемането на новия кодекс, както и факти за това какво ще се случи, ако промените влязат в сила.

Българските граждани са поискали от президента да наложи вето на скандалните изменения, ограничаващи възможността сънародниците ни зад граница да упражняват вота си. Според тях те трябва да се върнат в парламента, а депутатите – да бъдат убедени, че са ощетили правото на глас на много българи в чужбина.

Стефан Манов, на свой ред, подчерта, че от тази сутрин се опитват да задвижат институционалните лостове, за да кажат, че взетото политическо решение е грешно. Той съобщи още, че на среща с омбудсмана Мая Манолова, тя се е ангажирала да посредничи за среща с премиера и такава среща ще има утре.

„Битката не е загубена, докато не бъде проведена докрай“, подчерта сънародникът ни.

Имаше отворено писмо, пратихме и онлайн петицията за вето до президента, с молба да я обсъдим, тъй като смятаме, че само през медиите не е достатъчно да окажем натиск, припомни още Десислава Христова.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …