събота , 24 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Бъдещето на плана за европейска отбрана и НАТО – коментар на Йордан Божилов

Бъдещето на плана за европейска отбрана и НАТО – коментар на Йордан Божилов

Какво е бъдещето на европейския план за обща отбрана и дали сме свидетели на последните акорди на НАТО – коментира в еМисия България експертът по национална сигурност и отбрана Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност.

„Изключително важни и за европейската, и за световната сигурност са отношенията между Европа и Съединените щати в областта на сигурността и отбраната, така че новият президент на САЩ ще бъде изправен пред много важния въпрос да реши какво ще бъде бъдещето на тези отношения“, отбеляза Божилов.

„Европейската отбрана се развива малко по малко и трябва да признаем, че има напредък. ЕС изгради собствени структури за координиране в областта на отбраната, създаде Агенцията за отбрана, имаме вече върховен представител за външната политика, ЕС участва и в операции, макар и с по-малка интензивност от тези на НАТО, но все пак участва“, коментира още експертът.

По думите му въпросът за европейската отбрана има три основни проблема.

„Първият е доколко държавите-членки на Европейския съюз ще са съгласни ЕС като самостоятелна организация да изпълнява функции в областта на отбраната. Вторият е въпросът за отношеният Европейски съюз – НАТО. Повечето страни-членки на ЕС са членки и на НАТО. Отношенията със САЩ са много важни, защото Съединените щати са основната военна сила и в НАТО, а и в света. Последният въпрос също е свързан с политиките на държавите от ЕС – доколко те са склонни да разходват средства за отбрана и да дадат повече, за да стане ЕС глобален играч с военни средства“, очерта Йордан Божилов предизвикателствата пред европейската политика за отбрана.

Той обясни още, че договорът за ЕС оставя въпросите за външната политика да бъдат решавани основно от Съвета и държавите-членки.

„Ако наречем върховния представител за външната политика министър, то това ще означава, че има нещо общо, много сплотено, единен орган за външна политика. А ние виждаме даже процес на търсене на по-голямата роля на страните в ЕС. Някои дори го нарекоха ренационализация на ЕС. Свидетели сме и на Брекзит – една от най-мощните във военно отношение страни напуска ЕС“, изтъкна Божилов.

По думите му страните, които са едновременно членки на ЕС и на НАТО, не искат да създават двойни способности, т.е. да заделят средства – военни, финансови и организационни, само за ЕС, а други за НАТО.

Това е невъзможно и непоносимо за една страна, изтъкна експерът по сигурността.

Въпросът за координиране между ЕС и НАТО стои. А във връзка с новия президент на САЩ въпросът ще стои с още по-голяма острота, защото европейските страни все още не знаят към какво ще доведе, каза Божилов.

Както Епропа има необходимостта от Америка и нейната роля в световните дела, така и САЩ имат нужда от твърд партньор, с който да могат да решават въпросите, защото световните проблеми стават все по-опасни и трудни за решаване. така че Америка ще търси партньорство, заключи той.

Вижте целия разговор с експерта по национална сигурност и отбрана Йордан Божилов във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …